A Google mérnökei ijesztő és meghökkentő képeken mutatják be, miről álmodik a számítógép

tech
2015 június 19., 16:23
comments 159

A Google régóta fejleszt és használ egy képfelismerő alkalmazást, ami megmondja, mi van a bitek mögött, mit láthat egy ember a képen. A Google mérnökei azt vizsgálják, hogyan hat egy-egy kép az emberi agyra, mit veszünk észre, mit alkotunk a formákból.

A cég több millió képet táplált be a szoftverbe, hogy megtanítsa, milyen tárgyak, élőlények szerepelnek a fotókon. A programnak meg kell jelölnie a képeken szereplő tárgyakat. Az így kialakuló neurális hálózat rétegekből áll, és minél magasabban van egy réteg, annál pontosabb lesz az értelmezés.

Ezek a hálózatok ugyanakkor nemcsak értelmezni, hanem létrehozni is tudnak képeket, és az eredmény - amit a számítógép álmodik - sokszor egészen meghökkentő, sőt félelmetes.

image-dream-map

ibis

A szoftver mesterséges intelligenciája képes absztrakciókat alkotni, meglévő képeket gondoltattak túl a programmal.

Ebből:mccowan_mountain_orig

Ez:

mccowan_mountain_3

Ebből:

sky-orig

Ez:

sky_bright

További végeredmények:

TheScream-mod3

SeattleTrippy

red-tree-small-long-unsmoothed

red-tree-small-long

knight

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.