Külföldön se sértsd meg a KRESZ-t, mert megtalálnak

közlekedés
2015 június 22., 10:52
comments 33

Július elsején lép hatályba a szabálysértési törvénynek az a módosítása, ami szerint a magyar kocsival külföldön elkövetett szabálysértéskor az ottani hatóság megkeresésére meg kell adni a magyar üzembentartó adatait.

A külföldi szabálysértési hatóság a kocsi rendszámának és gyártmányának elküldésével annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki az elkövetéskor a kocsi üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek. Az utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.

A közúti nyilvántartási törvény is módosul július elsején. Akkortól új szervezetek is automatikusan kereshetnek a nyilvántartásban. A jogszabály szerint a közúti közlekedés szabályainak megsértésével összefüggő közigazgatási bírságolási eljáráskor – a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság mellett – mások is jogosultak a nyilvántartásban való automatikus keresésre.

Az új két jogosult az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj ellenőrzésre feljogosított szervezet, valamint az úthasználati díj ellenőrzésére kijelölt szervezet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.