A Lázár János ismerősével konkuráló dohánycégek nem értik, hogy miért utasította vissza a kormány 24 órán belül az ajánlatukat

2015 június 29., hétfő 19:01
111

Pörög tovább a trafikmutyi, a kormány most a dohánynagyker-koncessziót árusította ki, ami minden előjel szerint hatalmas biznisz, ennek ellenére nevetségesen olcsón vihette el a Lázár-féle dohánytörvény eddigi egyik nagy nyertese, a Continental Dohányipari Zrt., illetve a századvéges Lánczi Tamást éppen most leigazoló British American Tobacco.

Amit eddig tudni:

  • Idén tízmillió forintot fizet a koncesszióért a nyertes BAT-Tabán (ez fokozatosan emelkedne szintén jelentéktelen évi 600 millió forintig, 2034-ig összesen 8,9 milliárdot fizetnének).
  • Ezzel szemben állt elő ellenajánlattal, három dohánycég, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. Ők fokozatosan 6 milliárdra emelt éves díjjal összesen 89 milliárdot ígérne összesen 2034-ig.
  • Szerintük lenne erre pénz, mert a piacon gyakorlatilag kockázatmenetesen lehet évi 10-16 milliárd forint profitot elérni.

Ajánlatukat viszont pillanatokon belül elutasította a fejlesztési minisztérium. Közös közleményükben azt írják,

csalódottan fogadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elutasítását, és bíznak abban, hogy a minisztérium újragondolja döntését.

A közlemény így folytatódik:

"A három vállalat értetlenül áll azelőtt, hogy a Nemzeti Fejlesztés Minisztérium kevesebb, mint 24 óra alatt utasította vissza a szerdán beadott ajánlatukat. A vállalatok nem értenek egyet az eljárásra vonatkozó érvekkel, melyeket a minisztérium az elutasítás indokaiként nevezett meg. A három szervezet bízott benne, hogy ajánlatukat diszkriminációmentesen mérlegelik, valamint megfelelően, kellő figyelemmel és érdemben bírálják el, továbbá a részleteket illetően lehetőségük lesz tárgyalásokat folytatni. 

A vállalatok évi 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánlottak fel az állami költségvetésnek, és az általuk működtetett ellátóval 500 munkahely létrehozását helyezték kilátásba az ajánlathoz csatlakozó piaci szereplők jelenlegi foglalkoztatottjai számára, melyet változatlanul fenntartanak.

Az ajánlat valós számításokon alapszik, átgondolt és gazdaságilag megalapozott, amely mellett a cégek kitartanak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszának átgondolását kérik. A vállalatok továbbra is nyitottak arra, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek egy hosszútávon fenntartható és működőképes piaci modell létrehozása érdekében, és bíznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködésében. A kormányzat ugyanis ezzel szolgálná leginkább a magyar állam, a hazai adófizetők, a munkavállalók és a kiskereskedők érdekeit is egyaránt."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt