Sok orosz homofóbnak jutott pont ugyanaz eszébe mások boldogságáról, mint Kocsis Máténak és Kovács Zoltánnak

Oroszországban sokan változtatták át profilképüket orosz zászlósra, válaszul arra, hogy az amerikai legfelső bíróság pénteken legalizálta az azonos neműek közötti házasságot, és hogy az általános örömünnep közepette a Facebookon Mark Zuckerberg felhívására milliók változtatták meg szivárványszínűre a profilképüket.

Erre reagálva Magyarországon Kovács Zoltán és Kocsis Máté fideszes politikusok valamiért piros-fehér-zöldre változtatták profilképük háttérét. A jelenségről itt írtunk hosszabban.

via Instagram/Mashable

És ott van a sok-sok orosz felhasználó akik Facebookon és orosz megfelelőjén, a VK-n változtatta orosz nemzeti színű hátterűre a képét. Ehhez segítséget egy Oleg Chulkanov nevű férfi biztosított, aki készített egy alkalmazást, amivel bárki könnyedén beszínezheti kék-fehér-pirosra a képét. A lehetőségre rengetegen lecsaptak, hogy homofób kommentek kíséretében üzenjék meg, Oroszország nem tűri a buzeránsokat. Hashtag kampányt is indítottak, válaszul az amerikai #LoveWins üzenetére, a #pridetobestraight és a #pridetoberussian (illetve orosz megfelelőjük, a #гордбытьнатуралом és a #гордбытьрусским ment nagyot.)

Oroszországban az elmúlt években nagyon felpörgött az államilag fűtött homofóbia, sorra fogadtak el olyan törvényeket, ami a homoszexuálisok mindennapjait lehetetleníti el, megszaporodtak a melegek elleni neonáci támadások is, amikkel szemben a hatóságok látványosan nem tesznek semmit.

Megszólalt az ügyben az egyik legismertebb orosz homofób politikus, Vitalj Milonov is, aki szerint be kéne tiltani a Facebookot az országban, mivel a szivárványos profilképekkel meleg propagandát terjesztenek, amit akár kiskorúak is láthatnak. Mármint azt, hogy valakinek a profilképe szivárványszínűre változott. (Mashable)