Ilyen se volt még: egy szaúdi herceg Izraelbe látogat!!!4!

Tbg
háború
2015 július 04., 20:02
comments 276

Al-Waleed bin Talal, a szaúdi királyi család tagja, nem mellesleg médiamágnás egyhetes izraeli látogatást tesz, amelynek keretében felkeresi a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet a Templom-hegyen, amely mind a judaizmus, mind az iszlám legszentebb helyeinek egyike.

„Minden muszlim testvéremnek meg kell értenie, hogy a háború sújtotta Közel-Kelet minen lakójának, főként az araboknak erkölcsi kötelességük, hogy felszámolják a zsidók elleni gyűlöletet. Szalman király azt kérte tőlem, kezdjek nyílt párbeszédet Izrael érelmiségével”

- tolmácsolta a szaúdi Okaz hírügynökség szavait a Jerusalem Post.

A találkozó időpontjáról még nem adtak ki információt.

photo_camera Al-Waleed, a szaúdi király unokaöccse Szomáliában, 2011-ben. (AFP PHOTO/STRINGER)

A látogatás - akármikor esik meg a jövőben - történelmi lesz, hiszen a Közel-Kelet két gazdag, de ellenséges hatalma kezd el látványosan szövetkezni egymással. Szaúd Arábia például nem is ismeri el Izrael államot.

A helyzet viszont Szíria és Irak (és Jemen stb.) szétesésével, az ISIS és midenféle szakadár, szélsőséges csoport megerősödésével kezd olyannyira tarthatatlanná válni, hogy már senki sem tudja, pontosan kivel harcol. Erről bővebben itt írtunk.

Pontosabban egy közös ellensége még ennek két országnak is van: ez pedig Irán, amelyik jelenleg több, a szaúdi érdekövezetekre is veszélyes lázadó csoportot támogat, ráadásul sikerült atomügyben békét kötnie az USA-val, hiába ellenkezett Izrael is.

Jerusalem Post egyébként megjegyzi, a mostani bejelentést már megelőzte öt szupertitkos találkozó a két ország között, mióta elszabadult a pokol a térségben. (JP)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.