Ilyen se volt még: egy szaúdi herceg Izraelbe látogat!!!4!

Al-Waleed bin Talal, a szaúdi királyi család tagja, nem mellesleg médiamágnás egyhetes izraeli látogatást tesz, amelynek keretében felkeresi a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet a Templom-hegyen, amely mind a judaizmus, mind az iszlám legszentebb helyeinek egyike.

„Minden muszlim testvéremnek meg kell értenie, hogy a háború sújtotta Közel-Kelet minen lakójának, főként az araboknak erkölcsi kötelességük, hogy felszámolják a zsidók elleni gyűlöletet. Szalman király azt kérte tőlem, kezdjek nyílt párbeszédet Izrael érelmiségével”

- tolmácsolta a szaúdi Okaz hírügynökség szavait a Jerusalem Post.

A találkozó időpontjáról még nem adtak ki információt.

Al-Waleed, a szaúdi király unokaöccse Szomáliában, 2011-ben. (AFP PHOTO/STRINGER)

A látogatás - akármikor esik meg a jövőben - történelmi lesz, hiszen a Közel-Kelet két gazdag, de ellenséges hatalma kezd el látványosan szövetkezni egymással. Szaúd Arábia például nem is ismeri el Izrael államot.

A helyzet viszont Szíria és Irak (és Jemen stb.) szétesésével, az ISIS és midenféle szakadár, szélsőséges csoport megerősödésével kezd olyannyira tarthatatlanná válni, hogy már senki sem tudja, pontosan kivel harcol. Erről bővebben itt írtunk.

Pontosabban egy közös ellensége még ennek két országnak is van: ez pedig Irán, amelyik jelenleg több, a szaúdi érdekövezetekre is veszélyes lázadó csoportot támogat, ráadásul sikerült atomügyben békét kötnie az USA-val, hiába ellenkezett Izrael is.

Jerusalem Post egyébként megjegyzi, a mostani bejelentést már megelőzte öt szupertitkos találkozó a két ország között, mióta elszabadult a pokol a térségben. (JP)