A görög kormány felköpött a levegőbe, aztán aláállt

Elég nagy bajban vannak ma azok, akik eddig a görög kormány, illetve a Sziriza megszorításellenes politikáját ünnepelték. A párt, ami azt ígérte, hogy nem fog tovább szorítani, mert ők tudják, hogy lehet ezt máshogyan is, akkorát szorítana, hogy abba most beleremeg Görögország.

Miután a múlt hét vasárnap a görögök népszavazáson elutasították az unió és a nemzetközi hitelező által kért reformokat már nagyon úgy nézett ki, hogy Görögország kicsúszik az eurózónából.

Ehhez képest a miniszterelnök Alekszisz Ciprasz új, a népszavazáson elutasítottnál is keményebb csomaggal állt elő, adóemelések, költségcsökkentések (pl nyugdíjcsökkentés), a görög parlament pedig szombatra virradó éjjel megszavazta a csomagot. A dolog olyan keményre sikerült, hogy több kormánypárt, szirizás képviselő sem támogatta a tervet: vagy ellene szavazott, vagy tartózkodott.

Ettől persze a csomag még átment a törvényhozáson, de azért kétséges a társadalmi támogatása. A múlt heti népszavazáson tényleg egy ehhez nagyon hasonló elképzelést utasítottak el a görögök. És akkor most Ciprasz személyes történetéről most ne is beszéljünk, aki tényleg arra építette fel magát meg a politikáját, hogy pont ilyen megszorító csomagokat nem fognak behúzni.

Ráadásul lehet, hogy az egész tök felesleges.

Az EU vezetői ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy így rábólintanak egy újabb görög mentőcsomagra, és odaadják azt az 50+ milliárd eurót, amit a kormány most a megszorításokért cserébe kér. Egyszerűen túl sok már a bizalmatlanság, nem teljesen alaptalanul gondolják valószínűleg egyes európai politikusok, hogy mindegy mit ígér a görög kormány, mit szavaz meg most a parlament, valódi reformokat, igazi spórolást nem tudnak majd csinálni, és a hitelezők soha nem látják viszont a pénzüket.

A hétvégén több körben is tárgyalnak majd Európa vezetői, pénzügyminiszterek, kormányfők, de valójában azért a dolog a nagyobb részt a németeken és kisebb részben talán a franciákon fog múlni. A franciák úgy tűnik inkább adnának most mégis pénzt a megszorításokért cserébe, a németektől viszont ellentmondó jelek jönnek, nem nagyon látni, hogy Merkel mit gondol a dologról.