A munkácsi lövöldözés után most Lvivben robbantottak két rendőrségi épületnél

Terrorizmus
2015 július 14., 09:55
comments 132

Két lembergi (Lviv) rendőrőrs bejáratánál is robbantást követtek el kedden, az egy órán belül bekövetkezett detonációkban két rendőr súlyosan megsebesült.

Előzetes nyomozati adatok szerint a nyugat-ukrajnai nagyvárosban a rendőrségi épületek bejárati ajtajához rögzített kézigránátok robbantak fel. Az egyik helyszínen egy 24 éves rendőr, a másikon egy 31 éves rendőrnő szenvedett a repeszektől súlyos sérüléseket, utóbbinak amputálni kellett a lábát – írja a Zaxid.net lembergi hírportál.

Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata azt írta:

„A belügyminisztérium összefüggést lát a kárpátaljai események és a lembergi robbantások között, amelyek célja a helyzet destabilizálása az országban."

Andrij Szadovij, Lemberg polgármestere a városi tanács (közgyűlés) ülésén bejelentette: a városban történt robbantások miatt fokozzák a biztonsági intézkedéseket, és jobban összehangolják a különböző szakszolgálatok munkáját. Úgy vélte, a robbantások károkozásra vagy a lakosság megfélemlítésére irányultak. Mint mondta:

„Lemberget nem lehet megfélemlíteni, minden ütésre többszörös erejű csapással fogunk válaszolni.”

Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő lövöldözés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.

A történtek után az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította hétfőn Petro Porosenko elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) és a belügyminisztériumot. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálat (DFSZ) leváltotta a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.