Brüsszel odacsapott: felfüggesztették az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohányadót

Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő adó miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival.

A bizottság aggálya mindkét esetben az, hogy a meredeken progresszív kulcsokat alkalmazó adók szelektív előnyt biztosítanak versenytársaikkal szemben azoknak a vállalatoknak, amelyek árbevétele alacsony, és

ez tiltott állami támogatásnak minősülhet.

Brüsszel emiatt a vizsgálat lezárásáig megtiltja a progresszív kulcsok alkalmazását.

A vizsgálat megindítása még nem jelenti azt, hogy bizonyítást nyert volna, hogy mindkét esetben valóban tiltott állami támogatásról lenne szó. (MTI)

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal az az EU baja, hogy az alacsony árbevételű cégek mentesülnek az adó alól vagy csak nagyon keveset kell fizetniük. Ezzel előnyhöz jutnak a kisebb boltok és az olyan láncok, melyek tagjait különálló vállalkozások üzemeltetik, így pedig külön könyvelnek. A nagyobb és egy cégként működő élelmiszerláncoknak azonban sokkal nagyobb kulccsal kell fizetniük.

A dohányipari adóval meg annyi a probléma, hogy lényegében csak a haveri cégekre nem jelent hatalmas terhet.