Vádat emeltek Orosz Mihály Zoltán ellen az akasztós performansza miatt

bűnügy
2015 július 15., 05:07

Tavaly augusztus 3-án akasztatott fel egy Benjamin Netanjahu-, és egy Simon Peresz arcú bábút Érpatakon a település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán. Az egyébként az önkormányzat alkalmazásában lévő, ezen a rendezvényen hóhért játszó férfinak parancsba adta az ítélet végrehajtását.

Még előtte megtaposott egy, az izraeli zászlót utánzó, de szabadkőmáves jelképekkel kiegészített papírdarabot.

erpatak2

A polgármester szerint Izrael vezetése az Antikrisztus szolgálatában áll, az ő eljövetelét készítik elő. Ezért még golyót sem érdemelnek, hanem a legmegalázóbb büntetés, a kötél általi halál jár nekik.

És az erről szóló videót felrakta az érpataki modell videócsatornára. A jelmezes produkció világhírű lett, a rendőrség lefoglalta a bábukat, az ügyészség nyomozni kezdett.

Most zárták le a nyomozást.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt emelt vádat Orosz Mihály Zoltán ellen.

A vádirat szerint a polgármester "beszédének célja az volt, hogy a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet alakítson ki, egyidejűleg az általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre buzdított".

Az ügyészség így foglalta össze a történteket:

"Az önkormányzat alkalmazásában lévő személlyel a vádlott Izrael állam vezetőit ábrázoló bábukat akasztatott fel, nyakukba megalázó tartalmú feliratot helyeztetett. Ugyancsak a rendezvényen a vádlott megtaposott egy Izrael állam zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot. A vádlott röviddel a rendezvényt követően egy hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Mindkét alkalomról felvételt készíttetett a terhelt és intézkedett azok interneten történő megjelenéséről is."

A Nyíregyházi Járási Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta Orosz Mihály Zoltán ellen, illetve elrendelte a felvételek visszavonását is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.