4,5 milliárd forintot fizetett az MNB ezért a képért a mi pénzünkből

bűnügy
2015 július 16., 17:13
comments 327

Tiziano „Mária gyermekével és Szent Pállal” című festményét vette meg a pénzünkből a Magyar Nemzeti Bank, jelentették be ma.

4,5 milliárd forintot fizettek érte.

20090106tizianope

Az MNB szerint „a most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között”, így hát nem is várhat rá más sors, mint hogy az MNB Értéktár Programja keretében megvegye az állam.

A kép sokáig egy pécsi lakásban lógott. Az MNB Pintér Gyula 77 éves műgyűjtő-vállalkozótól vette meg a festményt, aki egy korábbi aukción jutott hozzá. Korábban 2-3 milliárd forintra becsülték a festmény értékét, de azóta volt infláció, biztos ezért fizettünk masszív felárat.

A luxusingatlanokat és műkincseket nagy lelkesedéssel vásárolgató MNB-nek ez volt az eddigi kiemelkedően legdrágább műtárgyvásárlása. A sorban a második Munkácsy Mihály „Krisztus Pilátus előtt” című festménye, amit 1,6 milliárdért vettek, de fizettek 1,1 milliárdot egy ezüsttallér-gyűjteményért is.

De még nincs vége, hiszen eddig még mindössze csak 7,8 milliárdot költöttek el a program 30 milliárdos keretéből. Végtelen pénzünk van. (MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt