Megdöbbentő bizonyíték került elő az Ukrajna felett lelőtt utasszállítóról

háború
2015 július 17., 06:37
comments 1324

Éppen egy évvel ezelőtt lőttek le egy Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépet Ukrajna felett. A gépen lévők közül mindenki meghalt, összesen 298 utas és a legénység, mindannyian civilek.

A nyugati országok és Ukrajna is azt állította kezdettől, hogy a repülőgépet az oroszpárti felkelők területéről légvédelmi rakétával találták el. Oroszország azonban a mai napig ahhoz ragaszkodik, hogy az ukránok lőtték le a gépet.

Az egyéves évfordulóra egy megdöbbentő felvételt mutatott be az ausztrál news.com:

A felvételen az a pillanat látszik, amikor a felkelők fegyveresei először érkeznek meg a repülő még lángoló roncsához. Valaki telefonon bejelentkezik egy parancsoknál, és hallani lehet, hogy teljesen zavarba jönnek. Nyilvánvalóan azt hitték, hogy egy ukrán katonai gépet lőttek le. És rájönnek, hogy tévedtek, egy utasszállítót pusztítottak el, rajta rengeteg civillel.

Először próbálják elhinni, hogy ez egy katonai gép, egy Szuhoj:

- Azt hiszem, ez egy másik gép.

- A vadászgép.

- Ez a hajtómű egy darabja.

- Azt hiszem...

- Igen, ez egy Szuhoj.

Hamarosan azonban világos lesz, hogy nem egy Szuhojt lőttek le. Két embert hallani a felvételen, amint így beszélgetnek:

- Hol van a Szuhoj?

- Ez, ez egy, ez egy utasszállító.

Még később pedig ezt a beszélgetést rögzítette a kamera:

- Akkor hol van a Szuhoj?

- Minden össze van zavarodva. Fogalmam sincs, hogy hol a Szuhoj, ez itt ég, és roncsok vannak mindenütt.

Aztán azt lehet hallani, hogy az egyik katona a donyecki központtal telefonál, ahol azt hiszik, hogy valahol van egy lelőtt Szuhoj is.

- Igen, itt vagyunk a színhelyen. Micsoda? Van egy másik lelőtt gép is?

Utasítják Donyeckből a katonákat, hogy ne engedjenek civileket a roncs közelébe. A helyszínről megerősítik, hogy egy civil gép roncsait találták meg.

Donyeckből idegesen kérdezik, hogy ki adott engedélyt az utasszállítónak, hogy átrepüljön a háborús terület felett. Közben a helszínen leolvassák a gép feliratát: Malajzia, Malajzia, ismétlik.

Látszik, amint a katonák kibontják az áldozatok csomagjait, szétszedik, és azt mondják, "ezek civilek!" Donyeckből érjezik a parancs, hogy keressék meg a gép fekete dobozát.

Később még továbbra is arról van szó, hogy valahol lennie kell egy másik roncsnak, egy lelőtt katonai gépnek is.

Aztán hátraszólnak, hogy valaki álljon arrébb a Skodával, és közben egy ausztrál áldozat hátizsákjában matatnak.

Az összesen 17 perces felvételből több mint négy percet hoztak most nyilvánosságra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.