A Tiziano tulajdonosa többet kért volna az MNB-től a képéért

2015 július 21., kedd 2:07
81

Nem elégedett a Tiziano-kép 4,5 milliárd forintos vételi árával Pintér Gyula vállalkozó, aki a Népszabadságnak azt mondta:

háromszoros árat ígértek neki a festményért angliai viszonteladók, akik arab vevők számára értékesítették volna tovább a művet.

A festményt azonban nem adhatta el külföldre, mert védett képként nem lehet kivinni az országból, ahogyan Pákh Imre sem vihette ki Munkácsy Golgotáját. Pintér Gyula emiatt eredetileg többet kért a képért az államtól.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért viszont csak 4,5 milliárd forintot fizetett Pintér Gyulának a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében. A képet, amely tíz éve bukkant fel egy pécsi magángyűjteményből, 2005 tavaszán 140 millió forintért vette a Nagyházi Galéria árverésén, akkor azonban még nem volt biztos, hogy a képet Tiziano festette. Mint a galéria tulajdonosa, Soóky Marietta a lapnak felidézte, hiába kérték az eladót, hogy várjon néhány hónapot, amíg elkészülnek a vizsgálatok.

20090106tizianope

A lap szerint a kép mai vételárának megítélése nem egyértelmű: 2011-ben aukciós Tiziano-rekordnak számított a Sacra Conversazione című festmény 16,9 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) ára, de 2012-ben a Diana és Callisto című nagyméretű képért 45 millió fontot (csaknem 20 milliárd forintot) fizetett ki a National Galleries of Scotland és a Britain's National Gallery.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt