Két új frontot nyitott Putyin ellen a Nyugat

Felkerült az ukrán kulturális minisztérium által készített, nemkívánatos személyek nevét tartalmazó feketelistára Gérard Depardieu francia színész - erősítették meg kijevi források egy francia lap értesülését.

Vjacseszlav Kirilenko, az ukrán kulturális minisztérium közölte, valóban létezik egy lista, amelyen az orosz kulturális közéletben tevékenykedő 117 orosz neve szerepel, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Ukrajnára nézve. Ezen a 2013 óta orosz állampolgársággal is rendelkező francia színész is rajta van. Kirilenko ugyanakkor cáfolta, hogfy egyúttal Depardieu filmjeit is betiltották volna Ukrajnában.

Feltételezések szerint a francia színész mellett Emir Kusturica szerb, Steven Seagal és Oliver Stone amerikai filmrendező neve is a listán szerepel - nekik mind az a bűnük, hogy túl sokat smúzolnak Putyinnal és rezsimjével.

Közben Hollandia és Lengyelország azt tervezi, hogy közösen létrehoznak egy orosz nyelvű hírügynökséget, amelynek feladata az orosz propaganda ellensúlyozása lenne.

A holland és a lengyel külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon mutatták be a tervezett médiabirodalmat, amely "nem a propaganda nyelvén beszél majd, hanem valódi, megbízható információkat szolgáltat".

A tervek szerint 2016-tól kezdve szolgáltatnának orosz nyelvű tartalmakat kelet-európai és oroszországi médiavállalkozások számára, és azt remélik, hogy a projekthez (és finanszírozásához) a jövőben további EU-tagországok is csatlakoznak.

(MTI, Euobserver)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.