Két új frontot nyitott Putyin ellen a Nyugat

2015 július 22., szerda 11:46
72

Felkerült az ukrán kulturális minisztérium által készített, nemkívánatos személyek nevét tartalmazó feketelistára Gérard Depardieu francia színész - erősítették meg kijevi források egy francia lap értesülését.

Vjacseszlav Kirilenko, az ukrán kulturális minisztérium közölte, valóban létezik egy lista, amelyen az orosz kulturális közéletben tevékenykedő 117 orosz neve szerepel, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Ukrajnára nézve. Ezen a 2013 óta orosz állampolgársággal is rendelkező francia színész is rajta van. Kirilenko ugyanakkor cáfolta, hogfy egyúttal Depardieu filmjeit is betiltották volna Ukrajnában.

Feltételezések szerint a francia színész mellett Emir Kusturica szerb, Steven Seagal és Oliver Stone amerikai filmrendező neve is a listán szerepel - nekik mind az a bűnük, hogy túl sokat smúzolnak Putyinnal és rezsimjével.

Közben Hollandia és Lengyelország azt tervezi, hogy közösen létrehoznak egy orosz nyelvű hírügynökséget, amelynek feladata az orosz propaganda ellensúlyozása lenne.

A holland és a lengyel külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon mutatták be a tervezett médiabirodalmat, amely "nem a propaganda nyelvén beszél majd, hanem valódi, megbízható információkat szolgáltat".

A tervek szerint 2016-tól kezdve szolgáltatnának orosz nyelvű tartalmakat kelet-európai és oroszországi médiavállalkozások számára, és azt remélik, hogy a projekthez (és finanszírozásához) a jövőben további EU-tagországok is csatlakoznak.

(MTI, Euobserver)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt