Visszafogottan, de támogatták az Öböl-menti monarchiák az Iránnal kötött atommegállapodást

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn tárgyalt az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamainak külügyminisztereivel, és az Obama-kormány komoly diplomáciai fegyvert kapott a kezébe, amikor a GCC-tagok finoman ugyan, de az Iránnal kötött megállapodás mögé álltak.

Hálid bin Mohammed el-Atíja katari külügyminiszter például azt mondta, hogy: "Reménnyel telve tekintünk a nukleáris megállapodásra, amely a térség biztonságának és stabilitásának megőrzéséhez fog vezetni, és hangsúlyozzuk az Iránnal való együttműködés fontosságát a jószomszédi viszony, valamint a belügyekbe való beavatkozás tilalmának és a viták békés rendezésének elve alapján."

Mindez egyelőre főleg Obamának lehet igazán értékes, mivel otthon egyre hevesebb támadások kereszttűzébe kerül a republikánusok részéről. Az egyik érv éppen az volt, hogy Izrael mellett Washington arab szövetségesei is ellenezték a megállapodást. Ezt az érvet sikerült hétfőn kivédeni, bár az igaz, hogy Benjamin Netanjahú még mindig vehemensen utálja az egészet.

A megállapodásról mi hosszabban itt írtunk. (via Financial Times)