Kína vadászgépeket ad Iránnak, cserébe az olajmezők használatáért

Kína 24 darab saját gyártású J-10-es negyedik generációs vadászgépet fog Iránnak szállítani, amiért Teherán szerződésben biztosítja kínai vállalatoknak az ország legnagyobb olajmezőjének használatát a következő 20 évben, írta csütörtökön a tajvani média.

Az Erős Sárkányként is nevezett Csengdu J-10-eseket, amelyekkel a perzsa állam légiereje két vadászrepülő egységét kívánja ellátni, a Chengdu Aircraft Industry Group gyártja majd - értesült a China Times című napilap.

Egy J-10-es (Kép: Wikipedia)

A gépek becsült ára 40 millió dollár körül van, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1 milliárd dolláros üzletről van szó. Teheránnak azonban állítólag egy dollárt sem kell fizetnie, amiért cserébe két évtizedre a kínai olajvállalatok rendelkezésére bocsátja Azadegant.

A Kínában több mint 10 éve hadrendbe állított vadászgépek alkalmasak lesznek Irán teljes légterének, fontos létesítményeinek és a Perzsa-öbölnek a védelmére, és bár veszélyt jelenthetnek Izraelre, kínai szakértők szerint nem változtatnak a Közel-Kelet jelenlegi stratégiai helyzetén. A két tucat Erős Sárkányt 2020-ig szállítják le.

Érdekesség, de több jel is arra utal, hogy a J-10-es 1990-es évekbeli fejlesztése során felhasználták az izraeli Lavi vadászgép dokumentációit.

Az iraki határhoz közeli, nagyjából 900 négyzetkilométeres azadegani terület iráni becslések szerint 33,2 millió hordó tartalékot rejt. A tervek szerint idén már 75-80 ezer hordó, 2017-re pedig 320 ezer hordó napi kapacitással folyna a kitermelés. A dél-azadegáni területre a koncessziót a kínai China National Petroleum Corporation International (CNPCI) egyszer már megkapta, de 2014 májusában ezt, kötelezettségeinek elmulasztása, az ígért fejlesztések elmaradása miatt visszavonták.

Kína az iráni olaj legnagyobb felvásárlója, és mindkét nagy olajvállalatával jelen van az iráni gáz-, illetve olajmezőkön. Az iráni nukleáris megállapodás következtében felszabaduló szankciók révén azonban ismét élénkebb lett a verseny, s a jelek szerint Kína mellett a nyugati nagyvállalatok érdeklődése is megélénkült a térségben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.