Ennél több érmet még nem nyertek magyar úszók világbajnokságon

sport
2015 augusztus 10., 16:34
comments 61
  • A Kazanyban megszerzett tíz úszóérem magyar csúcs a világbajnokságok történetében.
  • Több mint biztató a jövő évi olimpia és a 2017-es budapesti világbajnokság előtt.
  • Sokszoros olimpiai bajnokokat megelőzve Hosszú Katinka lett minden idők legeredményesebb magyar úszója világbajnokságon.
  • Neki olimpiáról még érme sincs, ez valószínűleg csak jövő év nyaráig lesz igaz.
  • Cseh László örömét örök mumusa, Michael Phelps árnyékolhatta be. A magyar úszó kitartása mégis fantasztikus.

Három aranyat, három ezüstöt és négy bronzot nyertek a magyar úszók a most véget ért kazanyi világbajnokságon. Ha az érmek számát nézzük, ennél jobban még soha nem szerepeltek a magyar úszok a vébén.

A tíz érem az 1994-es római világbajnokságon is megvolt, de abban benne volt a női pólósok aranya is. Az volt az a vébé, amin Darnyi Tamás már nem indult, Egerszegi Krisztina pedig csak második lett egy tökismeretlen, egyetlen versenyre felpumált kínai mögött 200 háton, 100 méteren pedig ötödikként ért célba. Rózsa Norbert viszont nyert 100 és 200 méter mellúszásban, Egerszegi mellett Güttler Károly (100 méter mell) és Kovács Rita (25 km) szerzett ezüstöt, bronzérmes lett Deutsch Tamás, a Darnyi utód Czene Attila és Güttler Károly 200 méteren, valamint a 4*100 méteres vegyesváltó. Két évvel később az olimpián ebből három arany, egy ezüst és két bronz lett.

photo_camera Cseh László elképesztő aranya tíz év után. AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT

Két évet most nem kell várni az olimpiára, jövőre jön Rió. Olimpiai számokban hét érmet nyertek Kazanyban az úszók. Hosszú Katinka két vegyes száma nem meglepetés, ő címvédő volt 400 méter és 200 méter vegyesen is.

Hosszú Kazanyban pályafutása során szerzett öt vébéaranyával a legeredményesebb magyar úszó lett a világbajnokságokon (ami mellé van négy bronza is). Az úszónő az első vébéaranyát még 2009-ben, 20 évesen nyerte 400 méter vegyesen. Aztán a következő, 2011-es világbajnoksága pocsékul sikerült, címvédőként 400 méter vegyesen döntőbe sem jutott, csak 15. lett.

2013-ban újra felért a csúcsra 400 vegyesen, sőt 200-on is aranyat szerzett, már a férje, Shane Tusup irányításával.

Ahhoz persze, hogy Hosszú minden idők legeredményesebb magyar úszója legyen világbajnokságon, kellett az is, hogy Darnyi és Egerszegi idején nem kétévente, hanem ritkábban rendeztek vébét. A vegyesúszásban nyolc évig veretlen Darnyi például csak két világbajnokságon úszott, és szerzett négy aranyat (és egy bronzot 200 pillangón). Egerszegi szintén csak két vébén indult, ráadásul csak az egyiken tudott nyerni, Perth-ben, 1991-ben mindkét hátúszó számban. Négy évvel később jött az ismeretlen kínai, és az ezüst 200 háton.

Egerszegi még abban az évben, 200 méter háton világrekordot ért el, amit 16 évig nem tudtak megdönteni. És egészen mostanáig országos csúcs is volt Egerszegi káprázatos 200-a, Hosszú Katinka döntötte meg a kazanyi középfutamban, 24 év után.

photo_camera Hosszú, arany és Orbán Kazanyban. Fotó: MTI

Hosszú a csúcsdöntésről szerényen azt nyilatkozta, hogy

"mikor Krisztina ezt az időt úszta 1991-ben, még nem volt ilyen dressze, nem volt ilyen sapkája, és nem a hátúszóknak kitalált új rajtgépről indult – azaz még sokat kell javulnom, ha azt akarom, hogy tényleg hozzá hasonlítsanak".

És van még valami, amiben Egerszegi egyértelműen jobb nála. Az előd öt olimpiai bajnokságot nyert. Hosszú eddig három olimpián indult, és onnan nem hogy aranya, de még érme sincs.

Hosszú 15 évesen indult először az olimpián, 2004-ben 200 méter gyorson, 31. lett. Egerszegi 14 évesen indult Szöulban, egy aranyat és egy ezüstöt nyert a két hátúszó számban.

Hosszú 19 évesen, 2008-ban már vegyesúszásban indult második olimpiáján, 400 méteren 12., 200 méteren 17. lett. Egerszegi a második olimpiáján, 18 évesen három aranyat nyert, a két hátúszást és a 400 vegyest. 

Hosszú a harmadik olimpiáján előtt már nyert világbajnokságot 400 vegyesen, de éppen az olimpia előtti évben volt a pocsék második vébéje. Londonban végül 400 méteren leszorult a dobogóról és negyedik lett, 200 méter vegyesen 8., 200 pillangón 9. Ezután váltott, és vette át felkészítését a férje, Shane Tusup. Egerszegi Krisztina harmadik olimpiáján harmadszor is megnyerte a 200 méteres hátúszást. Majd visszavonult, 22 évesen, ötszörös olimpiai bajnokként.

A világbajnokságokon sokkal eredményesebb Hosszú férje irányításával élete formájban úszott tavaly és idén is, a kazanyi vébén első nagypályás világrekordját is felállította. (Rövid távon ez már többször is sikerült.) Nem úgy néz ki, hogy leállna, állítása szerint motiválja, hogy 400 méteren nem sikerült megdönteni a világcsúcsot. Mindkét vegyes számot óriási fölénnyel nyerte, a világbajnoksága is sokkal jobban sikerült, mint az előző olimpia előtt, egyértelműen aranyesélyes Rióban.

Cseh László olimpia aranya már közel sem volt annyira sanszos, mint Hosszú Katinkáé. Cseh teljesítménye természetesen elképesztő, már 12 éve világbajnoki érmet nyert, 10 éve nyert első világbajnoki aranyát, 400 vegyesen. Az akkori, 2005-ös világbajnokság egyéni férfi győztesei közül senki nem tudott nyerni most (volt, aki váltóban érmes lett). Cseh szinte mindegyik világversenyéről éremmel tért haza, a dobogóra mindig esélyes.

Európát uralja, világbajnoki címet viszont csak úgy tudott nyerni 2005-ben és most, 2015-ben is, hogy legnagyobb ellenfelét, minden idők legjobb úszóját, Michael Phelps-et nem verte meg. Phelps 2005-ben az olimpia után kihagyta a két legkeményebb számot, a 400 vegyest és a 200 pillangót. Távollétében az előbbit nyerte meg Cseh.

Most azért nem indult a vébén az amerikai, mert többször ittas vezetése miatt eltiltotta őt a világbajnokságtól az amerikai szövetség. Viszont rendeztek egy hazai bajnokságot a vébéről lecsúszóknak, éppen Kazannyal egy időben. Ezen Phelps 200 pillangón jobbat úszott, mint Cseh a vébén.

De Phelps nemcsak ebben a számban úszott jobbat a világbajnoknál, hanem 100 pillangón és 200 vegyesen is. A kis időre visszavonuló, majd alkoholproblémákkal küzdő Phelpsre tehát számítani kell Rióban is. És nemcsak ő komoly ellenfél, hanem a 200 méter pillangón két tizeddel Cseh mögé szoruló, olimpiai címvédő dél-afrikai Chad le Clos is, aki 100-on jobb volt Csehnél. (Phelps nála is jobbat úszott.) Le Clos hat évvel fiatalabb Csehnél. 

Cseh teljesen megújult, miután úgy döntött, hogy szakít korábbi edzőjével, Turi Györggyel. Elhagyta a vegyesúszást, és a pillangóra tett mindent. A sebessége megvan hozzá, de saját bevallása szerint is javítania kell a rajtján. A reakcióidejével nincs gond, de nem tudja magát jól elrúgni a rajtkőről, az egész mozgássora nem áll úgy össze, mint a vetélytársaié. Ráadásul neki fejben is össze kell kapnia magát, mert eddig mentálisan is voltak gondjai a döntőkben, Phelps valósággal sokkolta őt.

Cseh mostani aranya egyébként azon is múlt, hogy felborított minden tervet úszás közben. A nagy vetélytárs Le Clos azt nyilatkozta, ők úgy készültek, hogy nem hagyja elmenni Cseht. végig előtte lesz, de a magyar száznál megelőzte, ez megijesztette, a hajrát pedig túl későn nyitotta meg. Cseh ugyanakkor azt mondta, hogy a harmadik ötvenen hamarabb megindult, mint kellett volna, ezért halt meg az utolsó húsz méterre. De így is behúzta, ezzel pedig az amerikai Ryan Lochte után a második legidősebb úszó, aki világbajnoki aranyérmet szerzett.

Csehnél már az olimpiai érem is hatalmas nagy eredmény lenne jövőre, olimpiai aranyat nem sikerült még nyernie. Korábbi kedvenc számában, vegyesen biztos nem indul, a hátúszást sem erőltetik már, így pillangón próbálkozik majd.

A 400 vegyes sokáig speciálisan magyar számnak számított, Cseh távozásával Verrasztó Dávid nyert egy ezüstöt Kazanyban. A címvédő japán Dayida Seto előzte meg. Ebben a számban aligha úszik a jövő évi olimpián Phelps és a szintén amerikai Lochte. Az amerikai Chase Kaliszt Verrasztó megelőzte.

Gyurta Dániel nem tudta megszerezni zsínórban negyedik világbajnoki aranyát 200 méter mellúszásban. A világbajnokság előtt még úgy nyilatkozott, hogy remek formában van, ráadásul 26 évesen vannak a csúcson a mellúszók. A legjobb idejét akarta úszni, ettől egy másodperccel elmaradt. Eddigi legjobbjával simán nyert volna. Hat év után kapott ki nagymedencében, szerinte éppen jókor az olimpia előtt. Azt mondta, sokkal keményebben edzett, mint eddig bármikor, ez mégsem jött ki belőle Kazanyban. Elemzik, hogy az edzésekkel vagy a formába hozással volt a probléma. Nagy tragédia nincs. Az persze nem dobta fel, hogy a rosszul sikerült 200 után elindult váltóban, a pazar időt úszó csapatot viszont az ő rossz váltása miatt később kizárták.

photo_camera Gyurta a jókor jött bronzzal. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV

Gyurta azt mondta, ha választania kellett volna, hogy melyik sikerüljön kevésbé a három esemény közül, a kazanyit választotta volna a jövő évi olimpia és a 2017-es budapesti úszó világbajnokság helyett.

És ott van már az utánpótlás is. Késely Ajna a kazanyi vébé idején Tbilisziben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon nyert három aranyat gyorsúszásban. Jövőre az olimpián bemutatkozhat, a következő pedig az ő olimpiája lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.