Kiderült, miért ütközött a két vonat

Nem várta be a kijelölt helyen, Acsa-Erdőkürt állomáson az Aszódról induló motorvonat a Balassagyarmat felől érkező szerelvényt, emiatt történt a reggeli, több mint húsz ember sérüléséhez vezető baleset – állapította meg a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KSZ) vizsgálata.

Bajkó Erika, a KSZ kommunikációs vezetője az MTI-vel azt közölte, hogy a menetrend szerint Nógrádkövesden kell bevárnia egymást a két szerelvénynek az egypályás vonalon, de az Aszódról induló motorvonat késése miatt ezúttal áthelyezték a találkozási pontot, az ún. vonatkeresztet Acsa-Erdőkürt állomásra.

Az összegzés szerint az Aszód-Balassagyarmat vonalon egy vágányon közlekednek a szerelvények, ezért a szembejövő vonatoknak a menetrendben jelölik meg a találkozási pontot. A balesetben érintett vonatpár Aszódról közlekedő tagja reggel késve indult, mert bevárta a Budapest-Hatvan vonal csatlakozó utasait, emiatt a vonatok találkozási pontját áthelyezték.

A szakmai vizsgálat első megállapítása szerint mindkét motorvonat vezetőjét és vezető jegyvizsgálóját írásbeli rendelkezésben tájékoztatták arról, hogy a késés miatt nem a menetrendben megjelölt Nógrádkövesden, hanem Acsa-Erdőkürt állomáson találkozik a két vonat. De a késve induló, Aszódról Balassagyarmatra tartó vonat eddig tisztázatlan okból az utasok le- és felszállása után továbbindult.

Mivel Acsa-Erdőkürt állomáson nincs forgalmi szolgálat, ezért nem volt olyan személyzet sem, aki ezt észlelte volna, és értesítette volna a vonatokat. Ugyanakkor az Aszód-Balassagyarmat közötti pálya ún. egyszerűsített fogalomra berendezett vonal, „ahol nincs kiépítve a jelfeladás a vonatbefolyásoló berendezés működéséhez”. Továbbá a vonat személyzetét az állomás jelző berendezése sem figyelmeztethette arra, hogy foglalt a pálya, mert az csak a következő váltó és sorompó állasát jelzi.

A vonatok adatrögzítőinek kiértékelésekor kiderült, hogy mindkét szerelvény a megengedett 60 km/óra sebesség alatt, 56 és 58 km/órás sebességgel közlekedett a nyílt pályán. Miután észlelték egymást, 250-300 méter volt közöttük a távolság, amikor megkezdték a vészfékezést, és az ütközésig 23 és 28 km/órás sebességre lassultak.

Mivel műszaki hibára utaló adatot a nem találtak, a vizsgálat a továbbiakban arra fókuszál: mi vezetett oda, hogy az Aszódról induló vonat nem várta be a szemből közlekedő szerelvényt.

Az egyik sérültet kísérik a mentők Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, ahol két vonat összeütközött (Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

24 sérültet szállítottak kórházba a mentők, 19 ember könnyű sérüléseket, jellemzően zúzódásokat szenvedett, egy középkorú férfinak viszont eltört a lába, egy középkorú nőnek pedig a bordája törött el.

A két vonaton összesen 30-40-en utaztak.

A Vasutasok Szakszervezete szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban a nógrádihoz hasonló vonatbaleset, ugyanis évente legalább tízszer van hasonló vészhelyzet – írja az MTI.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.