700 tonna nátrium-cianid robbant fel Tiencsinben

külföld
2015 augusztus 18., 06:11
comments 38

A kínai Hszinhua Hírügynökség egy meg nem nevezett kormányzati tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy a múlt héten Tiencsinben felrobbant raktár tulajdonosának 2014 októbere és 2015 júniusa között nem volt engedélye veszélyes anyagok kezelésére, de nem vette figyelembe ezt a tiltást.

photo_camera (AFP)

A Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics nevű cég raktárában két óriási robbanás történt, ami szinte egy teljes városrészt tarolt le Tiencsinben, a világ 10. legforgalmasabb kikötőjében. A raktárban valószínűleg veszélyes vegyianyagokat tároltak. A robbanásban az eddigi adatok szerint 114 ember halt meg és több mint 700-an megsebesültek. 70 embert, főleg tűzoltókat jelenleg eltűntként tartanak nyilván.

A kínai rendőrség csütörtökön őrizetbe vett 10 embert, köztük a raktárat birtokló cég vezetőjét és helyettesét is. A Reuters szerint a cég honlapján lévő telefonszámok csütörtök óta nem működnek, és a e-mailekre sem válaszol senki.

photo_camera AFP

A kínai hatóságok megerősítették, hogy a felrobbant raktárban tároltak nagyjából 700 tonna nátrium-cianidot is,

ez jelenti a legnagyobb veszélyt. A korábban rovarirtóként, mostanában pedig főleg galvanizáló üzemekben, aranyércek feldolgozásánál használt szer erősen mérgező, és ha valaki érintkezik vele, annak azonnali orvosi segítségre van szüksége, a cianidmérgezés ugyanis gyorsan halált okoz.

Ezért is fontos, hogy ilyen szerekkel a világon mindenhol csak külön erre kiadott engedéllyel rendelkező cégek foglalkozhatnak. Ilyen engedélye pedig a kínai raktár tulajdonosának két hónappal ezelőttig nem volt.

A céget két évvel ezelőtt a csomagolási szabályok megsértése miatt is megbírságolták, júliusban pedig a könyvelésében találtak hibákat.

Tiencsinben még mindig dolgoznak a károk helyreállításán. A robbanásban megrongálódott házak lakosai egyelőre átmeneti szállásokon vannak, de követelik, hogy az állam vásárolja vissza ingatlanjaikat. A város arra is terveket készít, hogy hogyan akadályozza meg a mérgek továbbterjedését eső esetén. Európából közben leginkább a nagy autógyártók érdeklődnek a helyzet felől, próbálják felmérni a robbanás okozta kárt. A Volkswagen például azt állítja, hogy 2700 autója sérült meg a balesetben, és ez nem is elképzelhetetlen, hiszen Tiencsin az importált autók legfontosabb kínai kikötője. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.