20 éves a Windows95

Történelem
2015 augusztus 24., 20:32
comments 283

Ami most az Apple, az volt a kilencvenes évek közepén a Microsoft. 20 éve egy világ őrült meg, mikor piacra dobták a remek Windows 95 operációs rendszert. Ez volt a tech-ipar akkori csúcsa.

Minden együtt volt a sikerhez, a cég mér arra is milliókat költött, hogy megvegye a Rolling Stones Start me up című számának jogdíjait a reklámjaihoz.

A Microsoft akkori vezetősége táncolt is erre a számra a Windows 95 bemutatóján, amin Jay Leno volt az egyik házigazda.

Az oprendszerhez készített promóciós videóban az akkoriban menő Jóbarátok sorozat két sztárja, Jennifer Aniston és Matthew Perry játszott.

Az Egyesült Államokban akkor 210 dollárba került egy Windows95, ami mai áron az inflációval kiigazítva 330 dollár, azaz kb. 90 ezer forint.

Világszerte éjjel is sorban álltak az emberek a plázában, hogy minél hamarabb megvehessék az új operációs rendszert, amit mai szemmel egy örökkévalóság volt installálni.

Nem sokkal a bemutató után Bill Gates Budapestre látogatott, és nem mulasztotta el, hogy

a magyar parlamentben is bemutassa cége új termékét.

A Windows95-ből csak forgalmazásának első évében 40 millió példány fogyott, és még az ezredforduló utáni 1-2 évben is ez volt a legelterjedtebb operációs rendszer az egész világon. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.