20 éves a Windows95

2015 augusztus 24., hétfő 20:32
285

Ami most az Apple, az volt a kilencvenes évek közepén a Microsoft. 20 éve egy világ őrült meg, mikor piacra dobták a remek Windows 95 operációs rendszert. Ez volt a tech-ipar akkori csúcsa.

Minden együtt volt a sikerhez, a cég mér arra is milliókat költött, hogy megvegye a Rolling Stones Start me up című számának jogdíjait a reklámjaihoz.

A Microsoft akkori vezetősége táncolt is erre a számra a Windows 95 bemutatóján, amin Jay Leno volt az egyik házigazda.

Az oprendszerhez készített promóciós videóban az akkoriban menő Jóbarátok sorozat két sztárja, Jennifer Aniston és Matthew Perry játszott.

Az Egyesült Államokban akkor 210 dollárba került egy Windows95, ami mai áron az inflációval kiigazítva 330 dollár, azaz kb. 90 ezer forint.

Világszerte éjjel is sorban álltak az emberek a plázában, hogy minél hamarabb megvehessék az új operációs rendszert, amit mai szemmel egy örökkévalóság volt installálni.

Nem sokkal a bemutató után Bill Gates Budapestre látogatott, és nem mulasztotta el, hogy

a magyar parlamentben is bemutassa cége új termékét.

A Windows95-ből csak forgalmazásának első évében 40 millió példány fogyott, és még az ezredforduló utáni 1-2 évben is ez volt a legelterjedtebb operációs rendszer az egész világon. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt