Húsz évre ítélte az orosz hadbíróság az ukrán filmrendező Oleh Szencovot

Hiába tiltakoztak több európai országban, kísérte jelentős nemzetközi figyelem, súlyos büntetést, 20 éves börtönbüntetést szabott ki Oleh Szencovra az orosz hadbíróság. 

Szencovot - aki részt vett a Janukovics elleni kijevi tüntetésekben - és társát, Alexadner Kolcsenko terrorista csoport létrehozásával vádolták. Szencovot több mint egy éve, 2014 májusában vették őrizetbe, miután az oroszok megszállták a Krím-félszigetet.  Innen Moszkvába szállították későbbi vádlott társával, Olekszandr Kolcsenkóval együtt.

A vádirat szerint a Szencov és Kolcsenko alapította csoport kapcsolatban állt a Jobboldali Szektor nevű ukrán ultranacionalista félkatonai szervezettel. Az ügyész szerint Szencovék terrorcsoportja tavaly májusban két támadást is végrehajtott Szimferopolban: felgyújtotta a Krími Orosz Közösség nevű szervezet irodáit. Emellett fel akarta robbantani a krími nagyvárosban lévő Lenin szobrot.

Mindketten tagadták a vádakat, de nem volt kétségük afelől, hogy elítélik őket. Szencov a bíróságot sem ismerte el, mert az megszálló szerinte. Mint mondta, meg is kínozták, de nem vallott saját maga ellen.

"Dicsőség Ukrajnának" feliratú pólójában végül szenvedélyes beszédet mondott, amiben azt mondta, hogy a gyávaság a legfőbb bűn. Az oroszok harmada tudja, hogy a kormány bűnöket követ el, a progpagandája hazug, de ennek az egyharmadnak meg kell tanulni kiállni magáért. Ukrajnában a nép elzavarta a bűnözőket a hatalomból, szerinte előbb vagy utóbb Oroszországban is ez történik majd.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.