Magyar méhbe magyar gyereket!

egyenlőség
2015 szeptember 09., 17:17
comments 47

Fogy a magyar, tudjátok. Az ENSZ még le is rajzolta mennyire rosszak a kilátások. Jön a nyugdíjkrízis, még ha nem is lesz korai férfinyugdíj, akkor is: hátkifogeltartaniennyiembert.

A probléma megoldására úgy sejtjük a jelszó továbbra is a magyar méhbe magyar gyerek lehet, hiszen a kormány – bár akár erre is törekedhetne – továbbra sem úgy fest, hogy frissen érkező szír menekültekkel fizettetné majdani nyugdíjunkat. Még jóval a menekültkrízis előtt robbant az a hír: gyenge a magyar sperma, de az eddig Dániából érkező spermaimportot Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felfüggesztette, az addig behozott minták felhasználását megtiltotta.

Donorsperma viszont nincs. Gyűjteni lehet(ne), de a hazai donorok toborzása és az első minták levétele, szűrése időigényes, így ebből felhasználásra alkalmas ivarsejt leghamarabb 2016. elejére várható.

A napokban Kaáli Nagy Géza professzor, a Kaáli Intézet alapítója nyílt levelében emiatt keményen oda is mondott az OTH-nak. Szerinte a donorspermával történő megtermékenyítés ellehetetlenítése miatt őket terheli a felelősség.

Szerintünk azonban nem elsősorban az OTH, hanem a teljes törvényi szabályozás, ami sok esetben ellehetetleníti a gyermekre vágyó meddő párok próbálkozásait. Magyarország minden, csak nem korrekt az ügyben.

Magyar törvények és az egyenlőség, meddőség fejezet

  • Állampolgár A.

Az ivarsejtjeidet nem fagyasztathatod le, hacsak nem vagy valami tényleg speciális helyzetben mondjuk sugárkezelés előtt. Akkor sem, ha magad fizeted. Csak. Ha van rá pénzed, utazol egy kicsit, és megteheted valamelyik szomszédos országban, titokban, de a beültetést is meg kell oldjad valahogy.

Ha viszont nincs saját gyereknemzésre alkalmas ivarsejted, akkor (ha nem csalsz, vagy oldod meg okosban) kizárólag valamelyik közeli rokonod adományozhat neked (és a párodnak). Mivel macerás a levétel, és bürokratikus az eljárás, kevés a petesejt adományozó, de jó eséllyel nem vizsgálja senki, hogy rokonod-e az illető, akit adományozóként mutatsz be, ezért ennek is lett (feketpiaci) ára.

  • Állampolgár B.

Az ivarsejtjeidet lefagyasztathatod, van rá lehetőséged, úgynevezett szociális indokkal (pl. hosszú külföldi kiküldetés tervezése, termékenységet veszélyeztető munkakör) szabad a pálya.

Ha mégsincs saját gyereknemzésre alkalmas ivarsejted, akkor rokon, ismerős, vagy bármikor később azonosítható donor semmilyen körülmények között nem adhat helyetted a párodnak ivarsejteket. Kizárólag anonim adományozó sejtjeit alkalmazzák.

Na, kitaláltátok, hogy melyik volt a nőket és melyik a férfiakat leíró sor?

Segítünk. Nőknek (A) nix ugribugri, ivarsejt-lefagyasztás nincs, akárhová vinnéd a petesejtjeidet, csak határon túl próbálkozz, itthon erre nincs lehetőséged még magánúton sem. Így jártál.

Aggódni azért nem kell, valamiféle "egyenlőség" van: a férfiakkal (B) is alaposan kiszúr a jogalkotó. Ők elvben szabadon adhatnak és fagyaszthatnak le spermát (saját célra is, "csak úgy"), de a spermadonációt csak anonim módon tesznek számukra lehetővé. Láthattátok, ugyanakkor a petesejt-donáció sem sima ügy, csak pont ellenkezőleg van korlátozva: ott csak rokon ivarsejtjeit szabad használni. Logikus.

Vajon miért tesz efféle különbségeket a törvény nők és férfiak kapcsán és miért gördít értelmetlen és érthetetlen akadályokat a gyerekvállalást tervező emberek elé a jog?

Mi nem jöttünk rá, aki tudja, ügyes. Tán ideje lenne végre rendesen átnézniük és átalakítaniuk azt a fránya szabályozást. Szerintünk ugyanis egyszerűen és egyértelműen Alaptörvényt sért: a magyar törvények nem segítenek mindenkit, aki gyermeket szeretne, és nem kezelik egyenlően a férfiakat és a nőket. Büntetik a petesejtjeit lefagyasztatni akaró nőt, aki azon aggódik, hogy kifut az időből, mert a legtermékenyebb éveiben nem biztos, hogy családot akar és tud alapítani, és lehetetlen helyzetbe hozzák azokat a meddő párokat is, amelyek nem vadidegen férfit szeretnének a gyermekük biológiai szülőjének.

Ebben a cikkben anno részletesen kiveséztük a kérdést, de választ, akkor sem találtunk. Olvassátok és lássatok csodát!

Itt tart ma a demográfiai vészharangot állandóan kongató kormányzat. Kaáli professzor szerint csak a dán spermaimport leállítása miatt több száz tervezett, kívánt, várt gyerek nem született meg. Azt, hogy a fent pedzegetett elhibázott szabályozás miatt hány gyerek vállalása marad(t) el, sejteni sem lehet.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.