Fordulat a menekültválságban: az LMP nekimegy a ferihegyi zajszennyezésnek

közlekedés
2015 szeptember 13., 09:45
comments 233

Az elmúlt napok politikai viharaiban feltűnően csendes ökoszociális párt végre megszólal. Mit megszólal! Hadat üzen! (Ne keressék a mondatok értelmét, fölösleges.) Tehát:

Az LMP hadat üzen a reptéri zajszennyezésnek is

A Liszt Ferenc Repülőtér (Ferihegy) mára évi több mint kilencmilliós utasforgalommal bír, de 2011. óta nem sikerül elérnie a hatóságoknak, hogy a reptér érvényes engedélyek alapján működjön. A 2007 óta drasztikusan növekvő forgalom hazánk gazdaságát erősítheti, azonban az ezzel járó környezetterhelés egy komoly része esik Kőbánya térségére, három környező fővárosi kerület lakosaihoz, és a környező kisebb településekre. Az érintett több mint félmillió lakos életét éjjel-nappal megkeseríti a zaj, ami nem csak nyugalmukat zavarja, de sajnos igazoltan növeli a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és az ezekből következő halálesetek számát is. Nem véletlen, hogy zajszint terhelésre határértékeket kellene betartani, de nem pusztán a 2011 óta folytonosan jogszabálysértő állapotban történő üzemelés miatt nem valósul ez meg, hanem a szétzilált hatósági rendszer már négy éve nem tudja érvényesíteni az egészséges környezethez fűződő jogaikat az ott élőknek.

A reptér üzemeltetésének 2005. évi privatizálása hozott, külföldi tőkéből finanszírozott fejlesztések a keletkező haszon mértékét növeli ugyan a tulajdonosoknak, de a környezetszennyezés csökkentésére néhány kisebb projekten kívül sosem került sor. A reptér minden jogkövetkezmény nélkül környezetvédelmi működési engedély hiányában üzemelhet. A repülőtér üzemeltetése közvetetten a fenntartókon kívül is érdemben hozzájárul a nemzeti össztermékhez, de a kormányzat sem teszi meg a szükséges zajszintcsökkentő lépéseket, amelyek mind műszakilag, mind szervezésileg megvalósíthatóak lennének.

Kőbánya és a környező települések hallatnák a szavukat, de a reptér zajától nem hallatszik. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tartsa és tartassa be a jogszabályokat, csökkentse az érintett lakosság környezeti terhelését, és tegyen meg mindent az ott élők egészségének és életminőségének védelméért!

Sallai R. Benedek,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Tóth Balázs,
az LMP X. kerületi önkormányzati képviselője” (Országos Sajtószolgálat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.