Hatalmas korrupcióellenes tüntetés készül Moldovában

2015 szeptember 13., vasárnap 6:25
160

Moldova fővárosában, Chisinauban, ami oroszosan Kisinyov, magyarosan meg Kisjenő, újabb hatalmas tüntetés készül. A múlt héten több tízezren vonultak a fővárosban a kormány lemondását követelve. Az embereknek általánosságban a korrupcióval van bajuk, de azzal ugye szinte mindenkinek van.

A konkrét ügy, ami előhozta az elégedetlenséget, egy banki csalás volt, amiben nagyjából 1 milliárd dollár tűnt el az ország bankjaiból. Moldovában, ami a kontinens egyik legszegényebb, ha nem a legszegényebb országa, ez a pénz az éves GDP egynyolcada.

A csalás után az államnak kellett mentőcsomagot dobnia a bankoknak, így viszont a csalás ronthatja az eleve rossz életszínvonalat is. Ráadásul a pénz eltűnése miatt a moldován lej árfolyama is összerogyott.

Ilan Shor

De a legrosszabb, hogy a helyi hatóságok nem tudták bíróság elé állítani a felelősöket. A nemzetközi média és a helyiek többsége is egy 28 éves izraeli-moldovai üzletembert, Ilan Short teszi felelőssé a csalásért, bár ő a BBC-nek adott interjújában tagadta, hogy ő lenne a hunyó. A múlt héten kiszivárgott egy újabb jelentés, ami megint csak Ilan Short teszi meg a csalás főszervezőjévé, de az ország bíróságai még mindig nem léptek érdemben.

A moldovaiak mérge az ország szupergazdag oligarchái ellen is irányul.

Több tüntető addig táborozna a kisinyovi kormányépületek előtt, amíg nem teljesítik a követeléseiket, és le nem mond a kormány. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt