Tényleg képes gyilkolni a banán?

Egy fontos kérdésnek járt utána a BBC, miután Ricky Gervais humorista (Magyarországon az Egy idióta külföldön című sorozatból ismert) humorista barátja, Karl Pilkington azt mondta, hogy meghalhatsz, ha egy ültő helyedben megeszel több mint 6 banánt, mert olyan sok kálium van a banánban.

banán

A BBC megkérdezett egy orvost, aki elmondta, hogy a kálium minden sejtünkben megtalálható, de ha túl sok vagy túl kevés van a szervezetünkben, az szabálytalan szívverést, gyomorfájást, hányingert és hasmenést okozhat. Az amerikai börtönökben éppen ezért káliumklorid-injekciót használnak a kivégzéseknél.

Ennek ellenére egy egészséges embernek nem árthat a banán. Kb. 400-at kéne megenni ahhoz, hogy ennyire felborítsa a szervezetünkben a káliumegyensúlyt. Tehát a banán továbbra is egészséges. A vesebetegeknek viszont figyelniük kell a megfelelő káliumszintre.

Egy banánnak egyébként 0,1 mikrosievert a sugárzása – de ez se para, mert ez is 100 ezerszer kisebb, mint aminek egy CT-nél ki vagyunk téve. Úgyhogy fogyasszuk egészséggel!

banánok