Orbán szerint a muszlimok versenyképesebbek nálunk, ezért nem engedhetjük be őket

migráció
2015 szeptember 14., 20:24
comments 453

A miniszterelnök délután adott interjút a TV2-nek, részleteket korábban közöltek belőle, de a teljese interjút csak 23:45-kor adták le. Orbán beszélt arról, hogy éjféltől hatályba lép az új, szigorúbb törvény, aminek az értelmében a kormány bejelentheti a válsághelyzetet.

„Mindenre fel vagyunk készülve, az egyszerű helyzetekre és a bonyolult helyzetekre is”

– mondta Orbán, aki beszélt arról, hogy aki illegálisan lépi át a magyar határt, azt a rendőrség letartóztathatja, és börtönbe zárhatja, vagy kitilthatja Magyarországról.

Az új jogi helyzet mindenkinek új, ezért táblák kerülnek ki a határra, amik világosan jelzik, hogy aki törvénytisztelő módon akar Magyarországra lépni, annak mit kell tennie. Eddig sem lehetett volna a határt máshol átlépni, csak a határátlépő pontokon, aki nem így tett, az csak szabálysértést követett el. Mostantól ez bűncselekmény. Miután a magyar kormány Szerbiát biztonságosnak tekinti (mint minden EU-tagállamot és tagjelöltet), ezt kormányrendeletben ki is mondta. Mint mondta:

aki Szerbiában nem adott be menedékkérelmet, azt el fogják utasítani.

Orbán magas elutasítási arányra számít, mert az a tapasztalat, hogy akik érkeztek, nem adták be a menedékkérelmet Szerbiában.

Csaknem 5000 katona van a határnál, ezeknek milyen jogosítványaik vannak? – kérdezte Azurák Csaba, felidézve, hogy tűzparancs nem lesz. Orbán szerint a kétharmados törvényhez nem hozzájáruló ellenzék miatt a katonák nem tudnak közvetlenül részt venni a határvédelmi feladatokban, ezért a hatályos jogszabályok szerint a katonaság „a rendőrség munkáját segítheti”.

Amikor Orbán Hende Csaba távozásáról beszélt, akkor Mikszáth Kálmánig nyúlt vissza és azt mondta: „Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni. De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk (sic!), amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását.”

Orbán szerint több országban a hatóságok meg az embercsempészek között sem zárható ki valamiféle kapcsolat, és ez egy szervezett üzlet.

Ami Magyarországot illeti, itt a határellenőrzés el fogja lehetetleníteni az embercsempészeket – mondta. (Magyarországon amúgy néhány napja még teljesen nyíltan mehetett a határnál az embercsempészet.)

Ha Magyarországot azért korholták volna, mert nem teljesíti a schengeni megállapodásokat, jogos lett volna, de így nem volt az, valójában Görögország a fő felelős, nélkülük itt és Németországban sem lenne migránsprobléma – mondta Orbán.

Orbánék úgy számoltak, hogy mintegy 200 millió euróba kerül a migránsválság, ehhez képest az EU csak néhány millió eurót küldött, és „a két szám köszönőviszonyban sincs egymással”.

A külföldi kritikákról azt is mondta, miután Ausztria is visszaállította a határellenőrzést, hogy:

„Lehetne viccelődni, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért korábban folyamatosan bírálták Magyarországot, de ennek most nincs itt az ideje, nem kell itt elégtételt venni.”

Orbán reméli, hogy a németek is felébrednek az álomvilágból (ahogy a kérdésben Azurák Csaba fogalmazott), mert Nyugat-Európának meg kell értenie, hogy hosszú ideig érvek nélkül nem lehet szembemenni a nép akaratával.

„Persze van bűnözés, terrorfenyegetettség, ingyenélésprobléma is, de az igazi probléma, hogy kihívás érte az életformánkat: ahol az iszlám térségből nagy számban jöttek emberek, ott párhuzamos társadalom él”

– mondta Orbán (aki egyébként 3 hónap alatt ábrándult ki az iszlámból), kifejtve, hogy szerinte amikor ezek a közösségek megérkeznek Európába, akkor kialakítják a saját társadalmukat, és az utánpótlás szinte korlátlan, ráadásul sokkal több gyereket vállalnak, mint a hagyományos európai keresztény közösség.

Arról is kérdezték Orbánt, hogy mit szól ahhoz, hogy például a nyugati lapok Európa legfőbb gazfickójának nevezték, és hogy az osztrákok azt mondták, hogy szerintük a náci időket idézik a kormány lépéseik. Mint mondta, ha ő engedi, hogy fotók, újságírói vélemények és ízléstelen támadások hatása alá kerüljön, akkor nem tud eleget tenni a kötelességeinek. Nem bírta ki egy klasszikus orbáni bölcsesség nélkül:

„Aki fél, az ne menjen az erdőbe.”

Aylan Kurdi haláláról, aminek a képei bejárták a világsajtót, megjegyezte, hogy bár meghatotta:

„De persze kiderült, hogy az apja embercsempész volt, aki gond nélkül ment volna a következő fuvarért. Ennyit a médiavilág megbízhatóságáról.”

Azt az életszínvonalt, amit elértük, azért megdolgoztunk, és az nem igazságtalan, hogy aki többet dolgozik, az jobb körülményeket tud elérni, de itt a háború zavart közbe – mondta Orbán, aki szerint a menekültek jogosultak arra, hogy az életüket megvédjék, és elmeneküljenek, de arra is jogosultak, hogy majd visszamenjenek, ha a háború véget ért. Ezért kell a közelben maradniuk, például a törökországi táborokban – mondta.

Akik viszont itt „átcsörtetnek”, azok nem a biztonságért mennek, hanem a jobb életszínvonalért mennek Németországba és Svédországba – mondta a miniszterelnök, aki egyébként is azt gondolja, hogy a „jár nekem” meg „követelem” helyett jobban örülne, ha a menekültektől gyakrabban hallanánk a „kérem” és a „köszönöm” kifejezéseket.

Orbán azt is mondta, hogy a Soros Alapítvány által pénzelt civil szervezetek jelentős része rászállt a kormányra, hogy a határt tartsa nyitva.

Amikor Orbán az iszlámról beszél, akkor kultúráról és életmódról beszél: férfi-női egyenjogúságról, házasságról, szexualitásról. Szerinte, amikor ezek az emberek Európába jönnek, a saját életformájukat akarják élni, nem akarják elsajátítani az európai értékeket. Onnantól, hogy párhuzamos társadalmak jönnek létre, csak matematikai kérdés, hogy mi lesz, ők szaporábbak, termékenyebbek, versenyképesebbek, úgyhogy ha engedjük a versenyt, elveszítjük azt. Mint mondta:

„Egyetlen választásunk van: nem engedjük be őket, és ilyenfajta versenyben nem veszünk részt.”

A terroristákról is beszélt: szerinte Magyarországra bejöttek, de tovább is mentek Nyugat-Európába. Nagy számban jöttek be olyanok, akikről joggal feltételezhetjük, hogy nincs jó szándék a szívükben – mondta.

Orbán szerint sürgősen kell egy európai határrendészeti alakulat, ami lemegy délre, és megvédi Görögország határait. A Frontex létezik, de nincs foga: „58 embert tudott küldeni, dehát a konyhán többen dolgoznak”. Szerinte egy olyan erős alakulat kell, ami át tudja vneni a görögöktől a határellenőrzést.

Meg kell értetni az európai vezetőket, hogy szó sem lehet arról, hogy Magyarországon menekülttáborok legyenek. Ha valahol, hát Görögországban legyenek, hogy ne hozzuk fel a konfliktust Európa szívéhez közel – mondta Orbán, aki szerint hotspot meg menekülttábor Magyarországon nem jöhet létre.

Azurák rákérdezett, hogy gyorsíthat-e a megoldási folyamaton az osztrák és német pálfordulás, meg hogy Orbán mögé egyre többen állnak oda (például a V4-ek), amiről Orbán azt mondta: a németek a magyarok kárán nem tanultak, reméli, hogy a sajátjukon fognak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.