Svéd aktivisták melegbárt építettek egy orosz elnöki birtokon

külföld
2015 szeptember 17., 10:13
comments 73

A Svédország és Finnország között lévő, Finnországhoz tartozó, de többnyire svéd nyelvű Aland-szigeteken van egy birtok, ami Oroszország tulajdona. A föld 1947-ben lett elnöki birtok, amikor minden finnországi német tulajdon a Szovjetunióhoz került. Előtte a birtokot egy német-finn pár lakta.

Ezen a birtokon épített most melegbárt a svéd Far & Son hiphopduó, így tiltakozva a melegellenes oroszországi törvények és a kormánypropaganda miatt. A bárnak a Rendőr akadémiából is ismert Kék Osztriga nevet adták.

Az orosz konzul kapcsolatba lépett a finn rendőrséggel és panaszkodtak az ügy miatt. A finn rendőrség dokumentálta a helyszínt, viszont az elkövetők ellen csak birtokháborítás és szemetelés miatt tudnak eljárni. Ezért maximum 3 hónapos szabadságvesztés szabható ki.

A fából készült melegbár építői fotókat is osztottak meg magukról a közösségi médiában, a legtöbbjükön sárga építősapka van, és némelyik képen férfiak csókolóznak.

A bárt valószínűleg le fogják rombolni, de az építők szerint ez nem baj, valaki úgyis újra felépíti majd, ha kell, betonból. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.