A kormány több EU-s támogatást szeretett volna a zöldség-gyümölcs ágazatba, de nem kap

gazdaság
2015 szeptember 18., 11:25
comments 41

Az EU támogatja a zöldség-gyümölcs ágazatban a termelői szervezeteinek létrehozását. Magyarországnak azonban 2009 óta húzódott egy vitája a Bizottsággal arról, hogy az EU-nak a támogatáskor azt az összeget kell figyelmebe vennie, amit a tagállamok lejelentenek, vagy azt, amit végül kifizetnek. Mivel Magyarország az előző ciklusban többet fizetett ki, mint amennyit előzetesen lejelentett, Budapest azt szerette volna elérni, hogy az EU a tényleges kifizetések alapján támogasson.

Az ügyet most tárgyalta az Európai Unió Bírósága, és az Európai Bizottságnak adtak igazat, elutasították a magyar beadványt. Ezzel több mint 850 ezer eurós, azaz körülbelül negyedmilliárd forintos támogatástól esik el Magyarország.

Magyarország összesen 1 973 478 eurós, már kifizetett támogatás uniós megtérítését szerette volna elérni, Brüsszelnek viszont a bírósági döntés szerint elég csak 1 190 927 eurót fizetnie. (Agrárszektor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.