Az EU-tól kérnének kárpótlást a fuvarozók a déli határzár miatt

gazdaság
2015 szeptember 18., 04:20

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak a magyarországi fuvarozók a megnehezedett határátlépések miatt keletkezett veszteségeik pótlásáért - írja a Magyar Idők (régebben Napi Gazdaság) pénteki számában.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete a vezetési idő ellenőrzésének enyhítéséért is az Európai Bizottsághoz kíván fordulni - mondta a lapnak Pencz Zoltán, az egyesület főtitkára.

A migránsválság miatt lezárt határátkelők ugyanis kerülőre kényszerítik a járműveket, emiatt az eredetileg számított menetidők megnövekednek. A főtitkár szerint azt is érdemes lenne megfontolni, hogy amíg a menekültkrízis tart, a vezetési és kötelező pihenőidő betartásának ellenőrzésénél a hatóságok érvényesítsék a vis maior szempontokat, azaz

hagyják figyelmen kívül a menetidők esetleges kényszerű túllépését.

A határhelyzet a szállítmányozó cégeknél is késedelmet és költségnövekedést eredményez - mondta Thomas Schauer, a szállítmányozással foglalkozó Gebrüder Weiss Magyarország ügyvezető igazgatója. Amióta lezártak egyes közúti határátkelőket, szállítmányaikat korábban indítják, és feltérképezik a lehetséges alternatív útvonalakat.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) szintén az EB-hez fordul azért is, hogy a gépjárművezető-hiány megszüntetése és a folyamatos utánpótlás érdekében tegyék lehetővé Magyarországon a 18 éves korhatár visszaállítását a belföldi fuvarozásban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.