Széles Gábor visszacsap Ukrajnának, amiért kitiltották

2015 szeptember 18., péntek 14:56

Széles Gábor mint az Ikarus tulajdonosa megtesz mindent, hogy azonnali hatállyal függesszék fel az Ukrajnába szállítandó buszokról szóló kereskedelmi tárgyalásokat, valamint a tartalék alkatrészek szállítását az ukrán fél részére, miután neve felkerült azon személyek listájára, akiket Ukrajna szankciókkal sújt a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával és a kelet-ukrajnai válsággal összefüggésben.

Az üzletember azt állítja, hogy tudomása van arról, hogy Oroszország felől Ukrajna kap tartalék alkatrészeket, és lépéseket tesz e csatornák elzárására, mindaddig amíg az ukrán kormány nem ad egyértelmű magyarázatot arra, hogy miért került fel a feketelistájára, miközben az elmúlt 20 évben nem járt Ukrajnában, és nem is nyilatkozott az országról.

széles gábor 56

Petro Porosenko ukrán elnök szerda este írta alá azt a rendeletet, amellyel életbe léptette az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) határozatát az Oroszország, illetve más, a Krím elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok magán- és jogi személyei elleni szankciók bevezetéséről.

A több ukrán hírportál által csütörtökön nyilvánosságra hozott listán 105 jogi és 388 magánszemély szerepel, köztük több magyar is: Széles Gábor üzletember, az Echo-tv tulajdonosa, Szaniszló Ferenc, a tévé műsorvezetője, valamint Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő és Szaniszló Adrienn, a párt frakciójának külügyi munkatársa.

Az indoklás szerint a felsorolt személyek valós, illetve potenciális fenyegetést jelentenek Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére nézve. (MTI)