Jön a totális horvát határzár

migráció
2015 szeptember 24., 10:08

A vs.hu-nak és az Origónak is névtelen kormányzati emberek nyilatkoztak arról, hogy hétvégétől vagy a jövő hét elejétől a szerbhez hasonló teljes határ lesz a magyar-horvát szakaszon is. Ez nem jelenti az átkelőhelyek lezárását, csak annyit, hogy kész lesz a kerítés, azt tilos lesz megrongálni, tilos lesz azon átmászni. Minden olyan lesz, mint a szerb határon, Szerbiához hasonlóan Horvátország is biztonságos harmadik ország, így oda is vissza lehet küldeni a menedékkérőket. A kormányzati források keményebb helyzetre kell majd számítani a horvát határon, mint ami szeptember 15. után a szerb szakaszon volt.

A kormány azért számít durvább szituációra, mert attól tart, hogy a horvátok a zöldhatárhoz fogják vinni a migránsokat miután a határátkelőkön nem tudják már átjuttatni őket, így pedig ellenőrizetlenül áramlanak majd be az országba. Igaz, a kerítésnek épp az lenne a feladata, hogy megakadályozza az átjutást a zöldhatáron, de ott, ahol a Dráva a határ, nem lesz kerítés.

A vs.hu és az Origo névtelen kormányzati forrása szerint viszont

a horvátok mesterségesen 1 méter alatt tartják a Dráva vízszintjét, hogy könnyű legyen átjutni a folyón.

A magyar kormány ugyanakkor arra is számít, hogy Szlovénia is megállítja majd határain a migrásokat. Így viszont tízezrek rekedhetnek Horvátországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.