Quentin Tarantino: A mohóság éjszakája – Avagy a nagy budapesti rézhulladék-rablás

bűnügy
2015 szeptember 24., 07:54
comments 61

2011. április 27., éjszaka. Sötét, lámpák által csak homályosan megvilágított utca Budapest XIV. kerületében. A táj kihalt, kissé hűvös szél fúj. A távolban kutyák ugatnak, arrébb folyamatosan zúg egy trafó.

Az utca végén három alak tűnik fel. Nem beszélgetnek, és jó ideig csak a körvonalaikat lehet kivenni a narancssárga utcalámpás, derengő sötétben. Viszont ahogy közelebb érnek, már tisztán látszik, hogy maszk van rajtuk. Valami rosszban sántikálnak.

(A kamera felé közelednek, majd 2 méterrel a kamera előtt megállás nélkül, hirtelen befordulnak egy telekre. A kamera innentől hátulról követi őket.)

A telken azonnal látszik, hogy egy helyi cég tárolója, vontatók és pótkocsik parkolnak a sötétségben. A telek bejáratától nem messze kis portásfülke látszik, ablakán kékes villódzás és fojtott hangok: arról árulkodnak, hogy benn az ügyeletes portás tévét néz.

A három maszkos a portásfülkéhez meg, berúgják az ajtót. Bent dulakodás, de ezt a kamera nem veszi közelről.

(Vágás.)

A portás megkötözve ül a fülkében, az egyik maszkos kivesz egy slusszkulcsot a portásfülkében lévő fiókból, majd gyors léptekkel társaihoz szalad, akik már az egyik vontatónál várakoznak.

Egyikük bemászik a vontatóba, és próbálja beindítani, de nem sikerül. Többszöri próbálkozás után fojtott hangon megszólal:

„Gyerekek, ebben lemerült az akksi.”

(A rablók jól láthatóan idegesebbé válnak, szentségelnek, káromkodnak egymásra, de a konkrét szövegkönyv itt a színészekre van bízva.)

Az egyik maszkos, aki a leghamarabb megnyugszik, hirtelen megfordul és a telek másik vége felé szalad. A kamera követi őt, de a néző itt még nem tudja, mi a terve.

A maszkos bemegy egy műhelybe, szerszámokat hoz ki, majd egy másik vontatóhoz lép, felnyitja a motorháztetőjét, kiemeli az akkumulátort. A másik két rabló eddig értetlenkedett, de már helyeselnek, biztatják társukat, hogy siessen az akkumulátorcserével.

A csere után sikerül beindítani a vontatót. Ketten beülnek, majd leszólnak a harmadiknak:

„Azért nézz rá, hogy megvan-e!”

A harmadik rabló hátraszalad a vontatóhoz kapcsolt pótkocsihoz, elhúzza a ponyvát, bevilágít egy zseblámpával. A kamera követi a fénypásztát, ekkor jön rá a néző, hogy

a pótkocsiban egy nagy halom rézhulladék van.

„Megvan!” - kiabál előre a rabló. „Baszki, ez legalább 20 tonna!”

„Mennyit ér szerintetek?”

„35-40 millát lazán.”

A harmadik rabló is felkapaszkodik a vontatóra, majd kigördülnek a telepről. A kamera a telken marad, mozdulatlanul, csak követi a kikanyarodó vontatót.

(Vágás.)

Még éjszaka van, a vontató robog. A táj dombos, két oldalon termőföldek és fák. A rablók csendben ülnek.

Hirtelen megugrik a vontató, felbőg, majd köhögni kezd a motor.

„Nem baszol!”

„Nem, nem, nem!”

A rablók idegesek, egymást is sértegetik, de nem sokkal később, mikor végleg leáll a motor, elhallgatnak. Az egyikük csak nyugtázza:

„Nem ellenőriztük a tankot. Kifogyott. A picsába!”

Kiszállnak, az út szélén tanakodnak.

„Jó, szóljunk a Totyának!”

- mondja az egyik, majd előveszi a mobilját.

Ebből Tarantino vagy Woody Allen már tudna filmet rendezni.

Az ügyről azonban csak ezt a közleményt adta ki az ügyészség:

„A Fővárosi Főügyészség rablás minősített bűntette miatt emelt vádat egy három főből álló csoport egyik tagjával szemben, aki a vád szerint társaival együtt 2011 tavaszán jelentős értékű rézszállítmányt rabolt egy cég budapesti telephelyéről. A vád szerint a vádlott és két ismeretlen társa 2011. április 27-én éjjel, arcukat maszkkal eltakarva bementek a sértett cég budapesti XIV. kerületi telephelyére, ahol berúgták a portásfülke ajtaját, az ott tartózkodó biztonsági őrt megkötözték, majd a portásfülke szekrényéből elemelték a cég tulajdonát képező vontató gépjármű indítókulcsát.

A tettesek a vontatót azonban nem tudták beindítani, mivel annak akkumulátora lemerült, ezért a telephely műhelyében talált szerszámokkal egy másik, szintén ott parkoló vontatóból az akkumulátort átszerelték az előbbi járműbe. A vádlott és társai ezután az eltulajdonított vontatóval, egy hozzá szerelt pótkocsival, valamint a pótkocsin tárolt – de már egy másik cég tulajdonát képező – mintegy 23,5 tonna rézhulladékkal együtt elhagyták a helyszínt.

A vontatóból időközben kifogyott az üzemanyag, ezért azt az elkövetők a vád szerint Herceghalom külterületén hátrahagyták, míg a pótkocsit a rajta lévő rézhulladékkal ismeretlen helyre szállították. A vádlott és társai által eltulajdonított vontató, illetve pótkocsi értéke több millió forint, míg a rézszállítmány értéke 40 millió forint volt.

A férfival szemben jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.