Ez a kútmérgezés tipikus esete

környezetvédelem
2015 október 07., 05:15
comments 347

Miután több különböző vizsgálat kimutatta, hogy az Illatos úti vegyiművek területéről az elmúlt 150 évben folyamatosan és nagy mennyiségben jutottak ki veszélyes mérgek a környezetbe, hétfőn a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testülete Bácskai János kerületi polgármester vezetésével rendkívüli ülést tartott, és nagy többséggel mondta ki, hogy nem hajlandó a továbbiakban foglakozni a problémával

photo_camera

Az indok egyfelől az, hogy szerintük az ott élő emberek nincsenek közvetlen veszélyben, a másik, hogy a példátlan környezetszennyezés és mérgezés felmérése, kezelése, a lakosok hiteles tájékoztatása és úgy általában a vegyi káosz kezelése nem az ő feladatuk. Ráadásul a felmerülő költségeket sem tudják már behajtani a tönkrement üzemen.

„Aki azt mondja, hogy az önkormányzatnak feladata van Illatos út-ügyben, az hazudik.”

Emberek, pánikra semmi ok

Áprilisban robbant ki a balhé az Illatos úti vegyiművek területén lévő katasztrófa-közeli helyzet miatt. A lakóövezetben elhelyezkedő becsődölt telepen elképesztő mennyiségű, sok ezer tonna veszélyes anyagot tároltak szabálytalanul, ami miatt a mérgek kontroll nélkül szálltak, keveredtek, párologtak és szivárogtak bele mélyen a talajba. Bácskai János polgármester ellentétben a többi érintett kerület vezetőjével, nem volt hajlandó még a telepbejárásra sem elmenni, annyit viszont megtett az ügy érdekében, hogy minden fórumon elmondta, hogy szerinte szó sincs katasztrófahelyzetről. Majd a növekedő nyomás hatására összeszervezett egy tanácskozást, ahol arra jutottak, hogy csak a pánikkeltők keltik azzal a pánikot, hogy katasztrófahelyzet volna. Márpedig a pánikkeltés fölösleges. Mindezt úgy sikerült megállapítani, hogy a tanácskozás résztvevői el sem látogattak a helyszínre. Az Illatos úton utoljára 2013-ban tartott terepszemlét a Katasztrófavédelmi Felügyelet. 

Végül Lázár János utasította a hatóságokat, hogy szállítsák el a mérgeket a telepről. 

De az Illatos úti rémálomnak ezzel még közel sem értünk a végére. A következő gond az, hogy a veszélyes anyagok már rég beszivárogtak a talajvízbe, kijutottak a területről, átitatták a környéket.

A mostani vita arról szól, hogy élő szervezetekbe bejutottak-e mérgező anyagok, és hogy veszélyben van-e a környék lakossága és a környezet.

Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való

Júniusban a Greenpeace és Baranyi Krisztina képviselő közadakozásból akkreditált laborban bevizsgáltattak párat a környéken lévő csigákból és a Illatos út közelében kapirgáló tyúkok tojásaiból. A laboratórium szerint az összes DDT (betiltott, mérgező rovarirtó szer) koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértéket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése.

photo_camera

Mivel a nem reprezentatív vizsgálatok arra utaltak, hogy az élő szervezetbe is bejuthattak a veszélyes anyagok, az önkormányzat is rávette magát, hogy vizsgálódjon a talajvízben. Szeptemberben Bácskaiék közleményben nyugtatták meg a közönséget.

„Nincs környezeti veszély a ferencvárosi lakótelepeken.” 

De a WESSLING Hungary Kft. által végzett vizsgálatot nem tették közzé. Az ok: "Kés villa, olló gyerek kezébe nem való." Mondta Bácskai János az eredmények kiadását követelő Baranyi képviselőnek. Ezt később még azzal egészítette ki, hogy a jelentést azért nem teszik közzé, mert nem akarnak pánikot kelteni. Végül, miután az eredményeket nyilvánosságra hozták, kiderült, hogy azoktól valóban simán be lehet pánikolni. 

A labor az Illatos úti kutyatelep talajvizében benzolból 7300-szor, klórbenzolból pedig 19 000-szer annyit mért, mint a szennyezettségi határérték, de a xilolok mennyisége is 60-szorosa a határértéknek.

Rendkívüli ülés 

A hétfői rendkívüli ülésen az ellenzék (Baranyi Krisztina, Pál Tibor, Hidas Gyula) által javasolt hét pontból álló cselekvési tervet leszavazták a képviselők. A tervben olyan pontok szerepeltek, mint légszennyezettségi mérések, egészségkockázati elemzés, szakmai konferencia összehívása, a mérési eredmények nyilvánossá tétele stb.

Ferencváros képviselő-testülete
photo_camera Ferencváros képviselő-testülete

Ferencváros képviselő-testületében Görgényi Máté fideszes képviselő volt a legvehemensebb ellenzője a cselekvési tervnek. Szerinte semmi értelme az önkormányzatnak szakmai konferenciát összehívni, mert ott a szakma gyűlne össze, és abból nem sülhet ki semmi más, csak szakmázás. Tehát ő, aki például közgazdász, nem értene belőle semmit. Akkor meg minek? Mint mondta, már a szakértők által sűrűn emlegetett három betűs rövidítések dekódolása is meghaladja a szellemi képességeit, képzeljük el, hogy kisülne az agya, ha egy egész csapat szakember kezdene a jelenlétében okoskodni. Ő egyébként a kerületben a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. 

photo_camera A bal szélen feszül Görgényi Máté

A láthatóan paprikás hangulatban lévő Görgényi felszólította ellenzéki képviselőtársait, hogy ne ötleteljenek vaktában, hanem mutassák meg a költségvetésben, hogy honnan szeretnének forrásokat elvonni. A cselekvési terv Pál Tibor előterjesztő szerint 2-3 millió forintba fájna, hozzátette csak a kerületi újságra közel 50 milliót költ Ferencváros.

A kútmérgezés tipikus esete

Az ülésen két szakértőt is meghallgattak a képviselők. Darvas Béla DSC - a magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke Csárdi Antal (LMP) fővárosi képviselő kérésére véleményezte a Wessling-féle mérési eredményeket.

photo_camera Darvas Béla DSC az Ökotoxikológiai Társaság elnöke, az MTA doktora,

Szerinte további mérésekre, cselekvési tervre, a helyiek egészségügyi állapotának felmérésére és remediációs tervre lenne szükség, hogy a lakóközösség egészséges élethez való alkotmányos joga a továbbiakban már ne sérüljön. A szakember hozzátette, hogy hiába próbálják szépíteni a képviselők a helyzetet, amit a Vegyiművek hátrahagyott, az egy katasztrófa, az a kútmérgezés tipikus esete. És ő személyesen biztos, hogy nem költözne a környékre, nem inna a kútvízből, és nem fogyasztaná az ott termő növényeket.

Ekkor végre felszólalt Zombory Miklós alpolgármester, a valaha volt legélesebb szamurájkard az önkormányzati fiókban, és egy a saját életből vett anekdotával cáfolta a szakértő szakértősködését. Tudni illik, ő fiatal suhancként bizony sokat motorozott az Illatos út környékén, ami szerinte az ott valaha nevelt illatos virágokról és növényekről kapta a nevét, és ő azokból bizony bőségesen fogyasztott is, és láss csodát kutya baja, olyan egészséges, mint a makk. (Egyébként az illatos út az Illatos-árokról kapta a nevét, ami a főváros 1878-as térképén még Lecsapoló árok néven szerepel, szennycsatorna volt ugyanis. A disznóhizlaldák szennyvizét vezette a Dunába. Meglehetősen bűzös egy hely volt.) 

Darvas Béla a Facebookon számolt be az ülésen szerzett tapasztalatairól. 

"Saját tapasztalatomból nem tudok felsorolni sok, a fentieknél abszurdabb ülést. A ferencvárosi polgároknak javaslom, hogy választott képviselőiktől kérdezzék meg, hogy mire szavazott és miért. Mint párton kívüli csak reménykedem, hogy egyszeri, súlyosan lehangoló esetnek voltam tanúja." 

Tudomásul kell venni, az ember elszennyezte a talajvizet 

A talajvizet vizsgáló Wessling Hungary labor szakértője, Palotás Zoltán kifejtette, hogy az eddiginél sokkal alaposabb tényfeltárást javasolnak, ami akár százmilliókba is kerülhet, viszont szükséges, mert amit eddig feltártak, az csak a jéghegy csúcsa. Jelenleg fogalmuk sincs, hogy hol van a szennyezés széle. Tény, hogy a József Attila és az Aszódi lakótelepen kimutatható a talajvízben a mérgező rovarirtó (DDT), de szerinte ettől még ott senki nincs közvetlen veszélyben. A szennyeződés viszont ott van, jön-megy, talajvízzel együtt közlekedik. 

Palotás Zoltán, Wessling Hungary Kft.
photo_camera Palotás Zoltán, Wessling Hungary Kft.

Hogyan lehet, hogy nincs közvetlen veszély, mikor a közkutakból a lakók locsolnak, isznak, amiben nyáron gyerekek fürdenek? Szegezte a kérdést Baranyi Krisztina a szakértőnek. Erre jött a meglepő válasz: 

Én sehol nem használnék kútvizet. Vidéken sem. Tudomásul kell venni, hogy az ember már rég elszennyezte a talajvizet. 

Bácskai János polgármester végül levonta a félelmetesen alacsony színvonalú rendkívüli ülés tanulságait. A jelenlegi ismeretek szerint az önkormányzatnak nincs feladata az ügyben. Majd a szakhatóságok intézkednek. Zárásként egy apró műhelytitkot is elárult. Az Illatos úti kárfelmérés szempontjaihoz, hogy mit és hol mérjenek, nem volt szükség szakemberek bevonására, ugyanis azokat ő személyesen határozta meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.