Máté Pétert egy szörnyű, rendszerellenes tett miatt figyelte az állambiztonsági szolgálat

Történelem
2015 október 16., 08:22

Máté Pétert nem gyanúsították rendszerellenes tevékenységgel a szocialista években, de egy alkalommal mégis megfigyelés alá helyezte az énekest az állambiztonsági szolgálat.

1968. április 2-án a Magyar-Szovjet Baráti Társaság Nógrád megyei titkára jelentette fel Mátét a Halló fiúk, halló lányok! című műsorban elhangzott Piroslámpás ház című számáért.

De nem ezért helyezték megfigyelés alá.

Még ennél is szörnyűbb dolgot követett el.

1983. november 22-én a Dejkó fedőnevű titkos megbízott jelentette a tartótisztjének az alábbiakat:

„...a Magyar Fodrász és Kozmetikus egyesület a Budapest Sportcsarnokban 1983. november 26-27-28-án Nemzetközi Szépség és Divatrevű kiállítást szervez.

A kiállításon világhírű divatcégek, fodrászok, kozmetikusok bemutatója lesz. Az NSZK, francia, olasz, angol kozmetikai cégek legjobb készítményeikkel szerepelnek a kiállításon és a termékek meg is vásárolhatók.

A műsor közben nagyszabású kulturális program is lesz az alábbi szereplőkkel:

- Old Boys együttes
- Studió 11
- Universál együttes
- Kovács Kati, Koós János, Dékány Sarolta, Máté Péter, Fábián Éva

Intézkedés: A jelentésben szereplő körülményekről tájékoztatjuk a BM III/III-2. Osztályt.
- Alosztályunk hálózati bázisából 2 fő naponként részt vesz a kiállításon és a kulturális programon.”

(Forrás: ÁBTL - 3.1.2. - M-41158 Dejkó fedőnevű ügynök munkadossziéja, 75-76. oldal)

A kiállításon azonban nem történt semmi különös, így nem történt rendbontás. Két ügynök viszont legalább munkaidőben elmehetett meghallgatni a koncerteket.

A Dejkó fedőnevű ügynököt egyébként ismerősei azonosították, Nagy Feró még meg is nevezte Arató András egykori DJ-t. Arató perelt ezért, de vesztett.

(via Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook, címlapi kép: "Máté Péter Azért vannak a jóbarátok" by MTV. filmkocka via Wikipédia)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.