Ők azok, akiket Orbán megdicsért

politika
2015 október 17., 09:31

Mindenki ismeri Orbán Viktor 1989-es, később legendássá vált herderi jóslatát, amiben az akkori KISZ-es Gyurcsány Ferenc későbbi miniszterelnökre és Szilvásy György későbbi miniszterre mondta azt, hogy komolyan lehet őket venni. Az, hogy később magasra jutottak, tény, hogy komolyan lehetett őket venni, vitatható.

A világgal együtt Orbán azóta nagyot változott, de egy dologban maradt a régi: bár ritkán dicsér embereket, de amikor igen, – az olimpikonokon és a tudományos versenyek győztesein kívül – mindig váratlan emberekben látja meg azt a pici pluszt, és adott esetben nehezen indokolható, hogy miért pont őket illeti szép szavakkal. Ezek voltak a legmegdöbbentőbbek:

1. Mesterházy Attila

photo_camera Fotó: Isza Ferenc / AFP

Igen, a tavalyi parlamenti választás előtt Mesterházy Attilához, az MSZP volt elnökéhez és miniszterelnökéhez volt egy jó szava, amikor tavaly azt mondta, hogy: „Moszkoviták, brüsszeliták, a magyar baloldal két különböző korszaka, de ugyanaz a kulturális ösztönvilág és kulturális kódrendszer. Volt idő, amikor Mesterházy Attila politikai irányvonalát nézve láttam elmozdulást, láttam a törekvést, hogy ez ne így legyen.” (Mesterházy még abban az évben lemondott mindenről.)

2. Hiller István

Ugyanakkor, amikor Mesterházyt dicsérte, Hiller Istvánról is azt mondta„A Hiller István-féle kultúrpolitikának is voltak dimenziói, amelyekben jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának. Volt esély arra, hogy az MSZP-nek ez az arcvonása karakteresebbé váljon, de azzal, hogy összeeszkábálták a választási szövetségüket, egy csapásra visszaállt a régi internacionalista rend.”

Hiller István érkezik az MSZP Rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba 2014. július 19-én.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

De valami beakadhatott neki, mert idén tavasszal is azzal jött – igaz, már egy nem nyilvános beszélgetésen –, hogy: „Érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt [a nemzetpolitikát] meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele, az a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami. Látom, hogy olyan nagy lelkesedést nem váltok ki ezzel a javaslattal. Nem minősítem a jövő emberének, szellemi értelemben mégis látok ott valamit.”

Az MSZP volt oktatási és kulturális minisztere – aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy azt javasolta, az egyetemek nyelvvizsga nélkül is adjanak diplomát – egy semmitmondó reakcióval akarta érzékeltetni, hogy tényleg mocorog benne valami.

3. Czunyiné Bertalan Judit

Ugyanezen a zárt körű beszélgetésen mondta azt Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkárról, hogy: „Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi.” Orbán szerint „a humán portfoliót el tudná vinni a kormányban”, ami most még Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerepe.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi akkori köznevelésért felelős államtitkára diákokkal együtt megkóstolja az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án.
photo_camera Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Czunyiné tavaly váltotta Hoffmann Rózsát, és hamar felmerült a pletyka, hogy máris lecserélhetik, de végül ennek nem volt jele. Legutóbb az derült ki róla, hogy kínosan nem ismeri azt a tananyagot, amit a Fidesz írt elő a közoktatásban, illetve azzal keltette fel a figyelmet, hogy a Budai Nagy Antal Gimnáziumban nem a tantestület és a szülők támogatását élvező eddigi igazgató megbízását hosszabbította meg, hanem a tiltakozások ellenére inkább a saját ismerősét nevezte ki.

4. Szili Katalin

Szili Katalin, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnöke sajtótájékoztatót tart az MNB épülete előtt, miután találkozott Matolcsy Györggyel, az MNB elnökével 2014. március 28-án. Mögötte Falus Zsolt Ferenc, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke.
photo_camera Fotó: Soós Lajos / MTI

A volt szocialista házelnök, aki az MSZP után egy kamupárt élén próbálta ki magát a parlamenti választáson, havi 1 millióért dolgozik miniszterelnöki megbízottként. Később Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke elmondta, hogy Szili Katalint maga a miniszterelnök kérte fel, és „Orbán Viktor megtiszteltetésnek tartja, hogy együtt dolgozhat vele”.

5. Mészáros Lőrinc

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bár Felcsút fideszes polgármestere nagyon hálás azért, hogy talán a Jóisten és a szerencsre mellett Orbánnak is köszönheti a karrierjét, Orbán ritkán beszélt nyíltan arról, hogy a barátja milyen közpénzeknek köszönhetően lett gázszerelőből milliárdos. Amikor viszont dicsérte, akkor olyanokkal, hogy„Még úttörőnyakkendőt sem tudtak a nyakába kötni Lőrincnek, nem csoda, hogy most ugyanazok kötelet emlegetnek, de az sem lesz sikeres.” Amikor pedig ő maga adta át a barátjának az új mangalicatelepét, külön gratulált Mészáros Lőrincnek és családjának az elért sikerhez, amihez a kormány és az EU 430 millió forintot biztosított.

6. Silvio Berlusconi

photo_camera Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A bukott olasz miniszterelnököt Orbán Viktor még köztörvényesbűnöző-korában (mármint Berlusconi köztörvényesbűnöző-korában) is barátjának tekinti, az Európai Néppárt 2012. decemberi tanácskozásán állítólag egyedüliként dicsérte őt: amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Berlusconi ott van, annyit mondott: „Forza Italia!” De még a múlt hónapban is elismerőleg szólt róla.

7. Schmitt Pál

Schmitt Pál (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Orbán Viktor Schmitt Pál államfői beiktatásakor már-már gyanúsan hízelgően beszélt, olyanokat mondott, hogy: „Meggyőződésem, hogy Magyarország jó döntést hozott, amikor képviselőin keresztül Schmitt Pált választotta meg köztársasági elnökének. Saját legszebb erényeinket látjuk benne: hazaszeretet, mások iránti tisztelet, egyenes beszéd, józan ész, együttérzés és csapatszellem.” Bár ekkor még senki sem tudott a végzetes plágiumról, Schmitt Pál múltja már ekkor sem volt valami tiszta (ráadásul a Fidesz előtt az MSZP támogatásával akart főpolgármester lenni).

8. Kicsoda???

Nem Orbán lenne Orbán, ha nem dicsérne focistákat is, de Pintér Attilának sajnos nem jutott ki a jóból. Februárban viszont a miniszterelnök a Puskás Akadémia alapítójaként adott interjút, amiben az NB I-es Felcsút játékosait dicsérte, pontosabban magasztalta az egekig: „Ha nem akarod, hogy minden hétvégén bucira verjenek, néhány rutinosabb játékost is frontvonalba kell állítani. Polonkai Attilának a szerelését vinni is kitüntető megtiszteltetés, Tóth Balázsnak megpucolni a cipőjét – ami gyanítom, már kiment a divatból – pedig jutalom. Ők mind nagyszerű harcosok, akik még tudják a régi szabályt, hogy első a csapat, és csak második a futballista.”

photo_camera

De indokoltak-e a nagy szavak? A középpályás Polonkai Attila háromszor lépett pályára a magyar válogatottban (gólt nem lőtt), és összesen 362 klubmérkőzésen lőtt 32 gólt. A védekező középpályás Tóth Balázs pedig 2004 és 2010 között 34-szer volt válogatott, gólt nem lőtt, 346 klubmérkőzése alatt pedig 31 gólt szerzett.

Hogy mi a közös bennük?

Mind sikeresek? Nem. Mind tehetségesek? Nem. Mind tisztességesek? Nem. Érdemel dicséretet bármelyikük is egy regnáló minszterelnöktől? Nem. Ez a közös bennük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.