Szlovénia nem fogad vonatokat Horvátországból

POLITIKA
2015 október 17., 07:18
comments 83

Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián keresztül akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után.

A szlovén vasúttársaság péntek este jelentette be, hogy az állami hatóságok kérésére határozatlan időre felfüggeszti a közlekedést a horvátországi viszonylatban.

Néhány órával azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten közölte, lezárják magyar-horvát zöldhatárt péntek éjféltől, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Zágráb életbe lépteti a C-tervet,

vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa.

A Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) viszik, és három helyen, a macelji és a muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphetnek be Szlovéniába - tette hozzá.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv sem közös, hanem csak horvát terv.

Szlovénia egy hónapja, amikor az országot elérte az első jelentős migránshullám, már bevezette ugyanazt az intézkedést, amelyet most, akkor ez egy-két hétig volt érvényben.

Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt osztrák hivatali kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki beszámolója szerint azt mondta neki, hogy

Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán mindaddig, amíg Németország fogadja a migránsokat.

„Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a migránsok átvonulására vonatkozó politikáján. Felkészültünk egy új hullámra egyebek között a logisztikában is”  - mondta Erjevac. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.