A TV2 vezetői szerint Simicskáék opciós jogának sem a keletkezése sem a lehívása nem volt jogszerű

politika
2015 október 20., 12:34
comments 250

Tovább bonyolódik a TV2 körüli botrány. A csatorna kiadott egy sajtóközleményt, amiben tisztázni próbálják, mi is volt pontosan a Simicska-közeli Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. opciós joga, amit októberben érvényesített, ezzel borsot törve a csatornát épp ekkor szintén megvásárló Andy Vajna orra alá.

A közleményben most azt írják, hogy a Megapolis opciós joga annak a kölcsönnek volt a biztosítéka, amit Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2 vezetői egy szintén Simicska-közeli forrásból vettek fel, hogy megvásárolhassák a TV2-t a korábbi, német tulajdonosoktól.

Azt írják, hogy ennek a kölcsönnek a felét a közlemény szerint rövid időn belül visszafizették, a másik felét viszont állítólag egy szóbeli megállapodás alapján egyelőre nem kellett kifizetniük, és a kölcsönt nyújtó nem is kérte az utóbbi időben a pénz visszafizetését.

Ezért tartják érthetetlennek, hogy a Megapolis érvényesítette az opciós jogát Dederick és Simon cégeire. A TV2 közleménye szerint a csatorna vezetői sem az opció keletkezésének, sem érvényesítésének körülményeit nem tartják jogszerűnek, és szerintük a Megapolis kísérlete, hogy lehívja az opciót, nem érinti Vajnáék vásárlását sem.

Itt van a teljes közlemény a biztonság kedvéért (bár szerintem én fentebb érthetőbben leírtam a helyzetet):

„A TV2 jelenlegi tulajdonos-ügyvezetői 2013-ban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől, azonban a kölcsön felét rövid időn belül visszautalták.

Az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészei vonatkozásában jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált.

A kölcsön fennmaradó részét a felek szóbeli megállapodása szerint a TV2 jelenlegi tulajdonosainak egyelőre nem kellett visszafizetniük, a kölcsönszerződés módosítására azonban nem került sor. A kölcsönt adó nem követelte a kölcsön fennmaradó összegének visszafizetését. Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül hivatkozott opciós jogának érvényesítésére. Azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartjuk, hogy erről a Magyar Broadcasting Co. Kft-vel október 15-én megkötött adásvételi szerződés aláírását követően értesítették a TV2 tulajdonos-menedzsmentjét.

Nem tartjuk jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, és megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Ugyanakkor megerősítjük, hogy az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket.

Jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.