Odavág a kormány a családi napköziknek

család
2015 október 20., 16:59
comments 68

Az EMMI megtervezte: kiszórnák a családi napköziből az óvodásokat, jöhet több újítás, így a munkahelyi bölcsőde is, és az önkormányzatoknak kötelessége lehet a 3 évesnél kisebbek napközbeni ellátása akkor is, ha nincs a településen jelenleg bölcsőde.

Előremutató szabályozás a bölcsődei életben

A 3 év alatti kicsiknek körülbelül hatoda (16,9%) jár valamilyen napközbeni ellátást nyújtó intézménybe. Tízből egy közösségbe járó kisgyereket családi napközikbe visznek reggelente, a többiek zömmel bölcsődékben töltik a munkanapokat. Az ő életükben az EMMI új rendelete nem hoz változást, a dömpertologatás a kötelező óvoda előtt, azaz három éves kor alatt továbbra is lehetséges lesz a családi napközik falai között, igaz új név alatt.

A családi napköziknek vége

A minisztérium vadiúj tervezete szerint 2017-től a családi napközik megszűnnek, helyettük a 3 évesnél kisebbek járhatnak majd

  • bölcsődébe,
  • mini bölcsődébe (max 7 gyerek/csoport, 2 felnőttel),
  • munkahelyi bölcsődébe (itt elég lesz 1,5 gondozó minden 7 gyerekre),
  • és családi bölcsődébe (max 5 gyerek egy felnőttel, saját háznál).

Az EMMI meglehetősen rejtélyes indoklással bújtatta el a salátatörvényben az újítást, és az ovisok kizárását az efféle intézményekből:

Szerintük mindezt „a köznevelési intézményekben a kötelező délutániiskolai foglalkozásokonvaló részvétel, valamint a kötelező óvodába járás, illetve a profiltiszta szolgáltatások létrehozásának célszerűsége teszi szükségessé".

Heten egy helyen

A tervezet több újítást is hoz. Nagyon helyes és messzemenőkig támogatjuk például, hogy 7 főre jusson egy-két felnőtt, hogy a munkahelyek is nyithassanak bölcsit, azt meg pláne, hogy

az önkormányzatoknak igenis legyen kötelessége megoldani a bölcsődei ellátást, ha sok gyerek él a településen, vagy legalább öt szülei ezt kérik.

7 gyereknél többet tehát 3 éves korig csak megfelelő feltételek közepette lehet gondozni napközben.

Aztán a harmadik gyertya elfújása után ezt a „luxust” is mintha elfújnák: a legtöbb 3 éves már csak a rendszerint közel 30 fős óvodai csoportokba járhat. Tudjátok, a férőhelyhiány…

Mindez, bár kevés itthon a bölcsődés, mégis gondot okoz, és vannak, akiket nem vesznek fel. Elsősorban Budapesten magas az elutasítottak aránya – derült ki a Magyar Nemzet mai cikkéből. Az óvodában a helyzet hasonló, csak ide muszáj mondenkit felvenni. Akár van hely, akár nincs.

Annál rosszabb lesz az óvodásoknak

Családi napközikbe ma 5 éves korukig járhatnak a gyerekek. Tavaly a 7137 beíratott gyerek több mint fele (4452) volt 3 év alatti.

A családi napközik üzemeltetői, és az érintett szülők - jó okkal ülhetnek majd le az emberminisztérium javaslatát olvasva, hiszen a bölcsődei rendszerre vonatkozó, nagyon is előremutató elemekkel operáló javaslatcsomagja szerint

a 3 év felettiektől búcsút kell venniük, ők csak magán, vagy önkormányzati óvodába kell járjanak majd.

Nem először szánja el magát kormányzat a családi napközikből az óvodások "rendes" intézményekbe terelésére, ezzel a csanák egy részének felszámolására. Már 2013-ban is próbálkoztak ezzel, hogy kitennék a csanákból az ovisokat, de eddig ez elmaradt.

Kisvállakozások, rolót le?

A csanák jól működő vállalkozásként adót fizetnek, sok ezer embernek munkát adnak, és a gazdaságélénkítésben, sőt a női vállalkozók számának növekedésében is szerepet vállalnak.

A legnagyobb előnyük az, hogy pont ott vannak, ahol szükség van rájuk.

Ott, ahol a kisgyermekes anyák vissza tudnak menni dolgozni, és a fizetésükből, na meg a gyed extrából - teljesen legálisan - fizetnek a gyerekfelügyeletért, és (eddig) akár a gyerek 5 éves koráig.

Ráadásul egy csana jóval olcsóbban működtethető, mint egy állami intézmény, már ha megkapják a gyerekek utáni normatívát. Az sem utolsó szempont, hogy a csökkkenő, vagy stagnáló gyerekszám miatt építeni csak nagyon megfontolva érdemes bármit is, mert néhány év, és üresen tátonghatnak az uniós pénzből épített óvodák. Csakhogy ennek ellenére óvodásból sem ott és annyi van, ahol és amennyi óvodai férőhely.

Aki viszont nem járatja óvodába a 3. évét betöltött gyerekét (vagy nem tudja kisírni, hogy felmentsék ez alól a kötelezettsége alól) attól elveszik a családi pótlékot, mint az iskolakerülőktől.

Az óvodába kerülés egyik (EDIT: nem hivatalos, de több intézményben ennek ellenére hangoztatott) alapfeltétele a szobatisztaság, de nagyon sok hároméves még nem tart ott a fejlődésben. Könnyen lehet, hogy az ő problémájukat majd megoldják "ügyesben", hiszen erre módot ad a törvény. Aki nem minősül "elég érettnek", az maradhat a bölcsődében, esetleg családi napköziben.

Profit Profiltisztaság

A családi napközik tehát nem tűnnek el, csak átalakul(hat)nak majd, sőt hivatalból át kell alakítsák őket. Ennek keretében

Jövőre a mai csanák, családi bölcsőde név alatt már csak bölcsődésekkel foglalkozhatnak, vagy ugrik az állami normatíva.

Ha ugyanis nem kérik, hogy ne így történjen, és nem kizárólag bölcsődés korú gyermekeket látnak el hivatalból napközbeni gyermekfelügyeletté nyilvánítják őket, így munkájuk csak "piaci alapú szolgáltatás keretén belül", napközbeni gyermekfelügyelet formában valósulhat meg központi költségvetési támogatás, a gyerekek után eddig járó normatíva nélkül. Ez pedig jó eséllyel a csanák többségének végét jelentheti.

A KSH adatai szerint az itthon működő 1137 csanába beíratott gyerekek 38 százaléka ugyanis 3 év feletti volt. Ők kerülnek most ki innen. Hogy hová, azt csak találgathatjuk.

Erősen esélyes ugyanis, hogy még ha a szülők mélyen a zsebükbe is tudnának nyúlni, és hajlandóak lennének a jelenlegi alsó hangon 60 ezer forintos tarifánál többet kicsengetni, akkor sem érné meg az intézményeknek. Ha ugyanis 3 év felettieket is fogad, már nem számít majd bölcsődének, csak napközi felügyeletet nyújtó intézménynek és ezzel az (eddigi
268.200 forint/fő) állami normatívának is búcsút inthet a vállalkozás. (A bölcsődei ellátás önkormányzati intézmények számára kifizetett fajlagos összege n 494.100 forint/fő volt). Megszűnhet viszont a két normatíva közötti különbség, és végre ugyanannyit fizethetne az állam az összes intézménytípusba járó gyerekek ellátására.

Előremutató...

Mindent egybevetve, a kormány szándéka a bölcsődei helyzet rendezésére előremutató, különös tekintettel arra, hogy a gyed extra igénybevételének egyik alapköve, hogy a gyerekelhelyezés megoldható legyen.

...és erősen visszavető javaslat

A rendszer óvodásokra vonatkozó igencsak éles (és sok csana számára bizonyára végzetes) sarkait ettől még nagyon nem ártana kicsiszolni, és bár csak holnapig véleményezhető a javaslat, jó lenne az is, ha ehhez nem párezer óvodás és szüleik lennének a dörzspapír.

Egy kiszámítható országban talán a vágyott gyermekek is kiszámíthatóbban érkeznének meg.


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.