Ferenc pápa: A romák ne adjanak okot arra, hogy a média és a közvélemény rosszat mondjon róluk

2015 október 26., hétfő 12:50

A romákkal szemben évszázados előítéletek gyökeres megszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a hétfőn 5000 romával tartott vatikáni találkozón. Az egyházfő a romákat ugyanakkor a törvények tiszteletére és integrációra szólította fel.

Ferenc pápa arra kérte a romákat, ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk.

„Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is”

– mondta a pápa. Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy a gyerekeik iskolába járjanak, mert a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába.

A vatikáni audiencia-teremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák és szintik színes népviseletben, zenével és énekkel ünnepelték a Ferenc pápával való találkozót.

A pápa szerint új fejezetet kell nyitni a romák történetében a velük szembeni évszázados előítéletek „gyökeres megszüntetésével” meg a romák és nem romák közötti kölcsönös bizalmatlanság felszámolásával. Az egyházfő szerint minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. Mint mondta, a romákat érintő problémák nem csak az egyház, hanem a helyi hatóságok figyelmét is igénylik.

Ferenc pápa azt mondta, hogy az egyház számára a romák nem a peremen, hanem a középpontban állnak. A cigányzarándoklaton kb. 150 magyar is részt vett Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról. „Mindannyian az egyházzal már kapcsolatban álló cigányok” – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs megbízottja korábban az MTI-nek.

A magyar cigányokhoz Rómában Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is csatlakozott. A római Colosseumnál szombat este tartott romakeresztút tizedik stációja magyar nyelven hangzott el.