Tik-tak, ketyeg az órád, apukám!

egészség
2015 október 31., 17:57

A férfiak termékenységét nem félti boldog-boldogtalan. Őket nem fenyegetik azzal huszonéves koruk óta, hogy vigyázzanak, mert kifutnak az időből, hogy aki lemarad, kimarad, és megbánják, ha nem lesz gyerekük.

Pedig a férfiak termékenysége is csökken az életkor előrehaladtával, és bizony az örökítő anyag minősége is romlik az évek folyamán.

Az idős apák gyerekeinél (az anyák életkorától függetlenül) gyakoribbak az ilyen-olyan genetikai sérülések. Sőt, tudósok több genetikai sérülést hoznak ma kapcsolatba az apa, mint az anya korával.

A Washington Postnak a napokban nyilatkozó genetikus mindezek miatt több értelmét látná a családalapítást az életük második felére tervezők férfiaknak lefagyasztatni a spermájukat, mint annak, hogy ma a nőket győzködik a petesejtfagyasztásról.

Mégis elsősősorban a női termékenységet védik az orvosok, a demográfusok, a népességfogyás miatt aggódók szinte mindig a nők gyerekvállalásáról és persze felelősségéről beszélnek.

Sokan azt hiszik még ma is, hogy a férfiak kevésbé vágynak gyerekre, és hogy kevésbé viseli meg őket, ha kiderül, nem lehet gyerekük. Ez is tévedés.

A meddőség, különösen a férfiak meddősége hatalmas tabu

Egy férfi – legalábbis nyíltan bevallva ezt - nem lehet terméketlen, és nemcsak azért, mert az igazi férfinak nem lehet ilyen jellegű problémája, hanem azért is, mert sokan egyúttal impotensnek is tartanák. A tájékozatlanság, a tévhitek rengeteg férfi életét keserítik, holott a két dolognak semmi köze egymáshoz.

Kevesen tudják, hogy elhízás, az egészségtelen életmód, a vegyszerekkel teli munkakörnyezet, a krónikus stressz, a különböző vírusos fertőzések a férfiak termékenységét is rombolják. És ezen a téren a magyar férfiak nem állnak valami jól. Néhány hónapja járta be a sajtót a hír, hogy a magyar férfiak nem akalmasak a magyar szabályozás szerint a spermadonorságra, és épp ezzel szinte egy időben derült ki az is, hogy a férfiak termékenységére veszélyt jelentő DDT mérgezheti a főváros talaját, levegőjét és talán vizeit is.

Azt is kevesen tudják, mert férfiak sajnálatosan keveset beszélnek ilyesmiről egymással, hogy első körben nem is muszáj kórházba menni, és sokszor megalázó procedúrákat bevállalni, hogy teszteljék a termékenységüket. Akár otthon is megtehetik, egy patikában kapható teszt segítségével. Saját fürdőszobája magányában is kb. tíz perc alatt megtudhatja bárki, érdemes-e tovább vizsgálódnia megtermékenyítő képessége kapcsán.

Több mint 75 ezer 41-45 éves magyar férfinak, és feleennyi ilyen korú nőnek nem volt gyereke a 2011-es népszámlálási adatok szerint.

Tik-tak, az óra ketyeg... mindenkinek.

<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.