Ukrajna bukja a vízummentes beutazást az EU-ba, mert nem hajlandó megtiltani a melegek munkahelyi diszkriminációját

eu
2015 november 05., 21:26
comments 556

Az ukrán parlament ma nem szavazta meg azt a jogszabályt, ami tiltaná a homoszexuálisok munkahelyi diszkriminációját, ezért az ukránoknak a legtöbb EU-tagországba továbbra is kelleni fog a vízum.

Pedig az EU-párti kormány korábban prioritásának nevezte, hogy csatlakozzanak a schengeni övezethez. Ennek viszont az lenne az egyik ára, hogy modernizálják a szovjet időkből megmaradt munkaügyi törvényeiket.

A Szovjetunióban a homoszexualitás bűncselekmény volt, Ukrajna egy évvel Oroszország előtt, 1991-ben dekriminalizálta. Ennek ellenére máig erős a homofóbia a konzervatív országban, júniusban perceken belül megtámadták a kijevi Pride-ot szélsőjobboldaliak, és a rendőrség nem csinált semmit.

Ellentüntetők a kijevi Pride-on 2013-ban (Fotó: Stringer / AFP)
photo_camera Ellentüntetők a kijevi Pride-on 2013-ban (Fotó: Stringer / AFP)

Petro Porosenko elnök kérte a képviselőket, hogy szavazzanak igennel, és akkor akár jövőre beutazhatnak az EU-ba vízummentesen, ami az ukrán gazdaságnak nagyon jól jönne. Ehhez képest csak 117 képviselő szavazott igennek a 450 fős parlamentben, pedig a kormányoldal nagy többségben van, azaz sokan kiszavaztak, és a nacionalistákkal együtt nemmel szavaztak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.