Vegán lesz a Guinness

Az egyik leghíresebb ír sör, a Guinness is igyekszik lépést tartani a legújabb étkezési szokásokkal, ezért bejelentették, hogy a 256 éves fekete sör 2016 végétől

vegán lesz.

Jesszus, eddig nem volt vegán ez a sör? - kérdezhetik sokan, és teljes joggal, hiszen a vegán életmód az állati eredetű termékek elutasítását jelenti, így pedig a többség joggal várja el egy sörtől, hogy vegán legyen, azaz ne tartalmazzon állati eredetű anyagot.

A Guinnessben (és amúgy még elég sok sörben) van állati eredetű rész, a sör ugyanis kis mennyiségben halhólyagból kinyert halenyvet is tartalmaz. Ezt a sör szűrése során használják arra, hogy bizonyos anyagokat kiválasszon a folyadékból, és azokkal együtt lerakódjon a tartály aljára. A legnagyobb része tehát nem marad benne a sörben, de a keveredés miatt nyomokban igenis tartalmazhat halenyvet a Guinness.

A Guinness a halenyv teljes kivonásával szeretné elérni, hogy termékét a vegánok is fogyaszthassák, de azt nem tisztázták, hogy halenyv nélkül hogyan dolgoznak majd. (NYT)