Vegán lesz a Guinness

gasztronómia
2015 november 05., 08:39
comments 161

Az egyik leghíresebb ír sör, a Guinness is igyekszik lépést tartani a legújabb étkezési szokásokkal, ezért bejelentették, hogy a 256 éves fekete sör 2016 végétől

vegán lesz.

Jesszus, eddig nem volt vegán ez a sör? - kérdezhetik sokan, és teljes joggal, hiszen a vegán életmód az állati eredetű termékek elutasítását jelenti, így pedig a többség joggal várja el egy sörtől, hogy vegán legyen, azaz ne tartalmazzon állati eredetű anyagot.

A Guinnessben (és amúgy még elég sok sörben) van állati eredetű rész, a sör ugyanis kis mennyiségben halhólyagból kinyert halenyvet is tartalmaz. Ezt a sör szűrése során használják arra, hogy bizonyos anyagokat kiválasszon a folyadékból, és azokkal együtt lerakódjon a tartály aljára. A legnagyobb része tehát nem marad benne a sörben, de a keveredés miatt nyomokban igenis tartalmazhat halenyvet a Guinness.

A Guinness a halenyv teljes kivonásával szeretné elérni, hogy termékét a vegánok is fogyaszthassák, de azt nem tisztázták, hogy halenyv nélkül hogyan dolgoznak majd. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.