Irán leállította az uráncentrifugák leszerelését

Az iráni állami média kedden bejelentette, hogy két urándúsító telepen abbahagyták a centrifugák szétszerelését, miután iráni jobboldali politikusok arról panaszkodtak Hasszán Rohani elnöknek, hogy túl gyors a leszerelés.

A teheráni vezetés a múlt héten közölte, hogy elkezdték leszerelni a centrifugákat a fordói és a natanzi nukleáris központokban. Ezt a nagyhatalmakkal júliusban kötött megállapodás írta elő nekik, ami szerint ha Irán ellenőrzött keretek közé szorítja atomprogramját és letesz az atomfegyver kifejlesztéséről, akkor feloldják a vele szemben érvényben lévő nemzetközi szankciókat.

Barack Obama amerikai elnök szerint a megállapodás azért jó, mert a szankciók feloldásával erőre kap a hatalmas tartalékokkal rendelkező iráni gazdaság, az irániak pedig rájönnek, hogy jobb kereskedni a világ többi részével, mint háborúzni vagy félni a többi országtól.

A megállapodás azonban a mérsékelt iráni kormánypolitikusok munkája, ők hozták tető alá az egészet az ország nevében. A konzervatívok viszont azóta is folyamatosan fúrják a nukleáris leszerelést, szerintük ugyanis az atomprogram feladásával Irán kapitulált a Nyugat előtt.

Ezért 20 konzervatív parlamenti politikus most levelet írt Rohani elnöknek, hogy a gyors leszerelés ellentétes Ali Hámenei ajatollah, az Iráni Iszlám Köztársaság legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének iránymutatásival. Az ajatollah ugyanis korábban azt mondta, hogy a leszerelés csak akkor indulhat el, ha sikerült tisztázni azokat a nyugati vádakat, melyek szerint az iráni atomprogram korábban katonai célú lett volna. (Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.