Már 48 halottja van a bukaresti diszkótűznek

külföld
2015 november 10., 15:12
comments 35

És már 8 ember van előzetes letartóztatásban az október 30-i tragédia miatt.

George Matei felügyelőt hivatali visszaéléssel gyanúsítják az ügyészek. Matei 2014 szeptembere és 2015 tavasza között többször ellenőrizte a katasztrófa által sújtott szórakozó-helyiséget,

tudomása volt arról, hogy a Colectiv klubnak nincs tűzvédelmi engedélye, de nem vette nyilvántartásba, és nem állított ki iratokat az ellenőrzésről.

A bukaresti törvényszék egy másik felügyelőt házi őrizetbe helyezett.

Korábban a Colectiv klub három tulajdonosát, a klub működési engedélyét kibocsátó Bukarest IV. kerületi polgármesterét, a pirotechnikai eszközt szállító és üzemeltető cég két tulajdonosát és egyik alkalmazottját helyezték előzetes letartóztatásba.

A Colectiv klubban egy pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűz halálos áldozatainak száma kedden azután emelkedett 48-ra, hogy egy külföldre szállított sérült elhunyt Nagy Britanniában, a birminghami kórházban.

Sok sérültet azért kellett külföldre vinni, mert Bukarestben nem volt elég hely, és az égési sérülések kezelésére szakosodott intézmény. Ez már csak azért is furcsa,mert fél éve a bukaresti főpolgármester közeli barátjának cége szerelt fel kilencmillió euróért egy égési sérüléseket kezelő osztályt a román fővárosban, csak éppen ez „technikai okok miatt” nem üzemel.

A román egészségügyi minisztérium legfrissebb összesítése szerint a bukaresti kórházakban 76 sérültet ápoltak kedden, ezek közül 24 személy válságos és súlyos állapotban van. További 30 személy külföldön kap orvosi ellátást Nagy Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban és Németországban.

A tűz volt a kiváltó oka azoknak a több tízezer fős bukaresti tüntetéseknek, amik megrengették a korrupt román politikai elitet. A korrupciós vádak miatt bíróság elé idézett Victor Ponta ezt használta ürügyként arra, hogy lemondjon a miniszterelnöki posztról. Azonban Ponta távozása sem nyugtatta meg a demonstrálókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.