A NOB elnöke szerint a doppingvád ellenére az orosz atléták indulhatnak jövőre a riói olimpián

2015 november 11., szerda 9:07
31

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az orosz atléták ott lehetnek jövőre a riói játékokon annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

"Azt várom, hogy az oroszok időben eleget tesznek a doppingelőírásoknak. Nem foglalkozom azzal, hogy az összes orosz atlétát el kellene-e tiltani, a szükséges intézkedéseket az IAAF hozza majd meg" 

- közölte az új-zélandi televíziónak adott interjújában a német sportdiplomata, hozzátéve, hogy meggyőződése, Sebastian Coe IAAF-elnök megtisztítja a doppingtól a sportágat, az oroszok pedig együttműködnek ebben a folyamatban, hogy ott lehessenek Rióban.

Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette testület hétfőn az orosz szövetség eltiltását kérte, melynek atlétái így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. A bizottság javasolta a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását is, ez kedden megtörtént. 
 
A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. 

A független WADA-testület az orosz atlétikát - elsősorban a gyaloglást - alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Közben a NOB felfüggesztette Lamine Diack tiszteletbeli tagságát, az IAAF előző elnöke a gyanú szerint két társával mintegy 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az atlétáik doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra. 

A történtekről részletesebben itt írtunk. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt