Brüsszel felfüggesztheti a paksi bővítést

POLITIKA
2015 november 17., 16:49
comments 261

A Bruxinfo értesülései szerint az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok nem követték a közbeszerzésre vonatkozó uniós előírásokat mikor 

pályáztatás nélkül választották ki a paksi bővítésre a Roszatomot. 

A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak csütörtökön, amiben a paksi bővítés folyamatban lévő beszerzéseinek felfüggesztését kérik majd. 

Paksi bővítés ellenes tüntetés Budapesten (ATTILA KISBENEDEK / AFP)
photo_camera Paksi bővítés ellenes tüntetés Budapesten (ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A magyar kormányban korábban inkább azzal számoltak, hogy az EU a tiltott állami támogatásba inkább belekötne mint a versenyjog sérelmébe. Mégis utóbbit kifogásolja most Brüsszel. 

A Miniszerelnökség szerint nem sértették meg az Európai Unió közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályozását a paksi bővítési szerződés. 

A magyar kormánynak két hónapja lesz válaszolni a felszólító levélre, ami után dönt az Európai Bizottság, hogy indít-e kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, vagy sem. 

Akár még az is megtörténhet, hogy miközben az orosz hitel lassan ideérő rubeljeit tervezésre és előkészületekre elköltik, hogy végül nem valósul meg vagy nem ebben a konstrukcióban a beruházás. 

Magyarország közvetlenül, tendereztetés nélkül adta az orosz Roszatomnak a paksi bővítést, aminek összköltségét 12,5 milliárd euróra becsülik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.