Az ENSZ megfigyelői szerint Irán megkezdte az atomprogramjának leépítését

A világ vezető hatalmaival kötött megállapodásnak megfelelően zajlik a leszerelés a mostani jelentés szerint, Irán elkezdte a centrifugák és a hozzájuk tartozó infrastruktúra leépítését a natanzi és a fordói dúsító létesítményeiben. 

Igaz, épp a hét elején derült ki, hogy Irán közben leállította a centrifugák leszerelését, mert konzervatív politikai erők kritizálták a túl gyors tempót. Ennek ellenére az eddigi eredmények egy részével elégedett az ENSZ alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA), ugyanakkor van még hátra munka. Eddig mintegy 4500 centrifugát szereltek le, a megállapodás értelmében viszont még további tízezer hátra van. 

Ráadásul semmiféle előkészítő munka nem történt egyelőre az araki telepen. Jelentősen megnőtt Irán dúsított urániumgáz-készlete. Ebből elméletileg vegyifegyvert is elő lehet állítani. Korábban 460 kilogramm állt a perzsa ország rendelkezésére, most 8,3 tonna, pedig a megállapodás értelmében ezt 300 kilogrammra kell majd mérsékelni a határidőkig. 

Az IAEA vizsgálja azt a feltételezést is, hogy Irán a kétezres évek elején még kísérletezett atomfegyver létrehozásával. Az ezzel kapcsolatos jelentésüket december közepéig fogják nyilvánosságra hozni. Irán folyamatosan tagadta, hogy katonai célú felhasználáson dolgoztak volna, szerintük a CIA és a Moszad hamis hírszerzési információi állnak e híresztelések mögött. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.