A kamubomba miatt letartóztatott Ahmed Mohamed családja 15 millió dollárt és írásos bocsánatkérést követel

külföld
2015 november 23., 22:43
comments 181

A 14 éves Ahmed Mohamed volt az a srác, akit letartóztattak, miután egy bombának látszó órával ment be az iskolába. Az internet sztárja lett, és még Obama is meghívta, hogy találkozzanak.

photo_camera Fotó: Irving Police via AP

Csakhogy elektronikai mérnökök és szakértők jobban szemügyre vették azokat a képeket, amik Mohamed órájáról készültek, és kiderült, hogy szó sincs találmányról, a fiú csak összelegózott más órákból egy újat.

A fiú valószínűleg szándékosan készítette olyanra az órát, hogy az egy bombára emlékeztessen. Az apja, Mohamed Elhassan Mohamed szudáni bevándorló már többször exponálta magát úgy, mint aki küzd az iszlámellenesség ellen.

Ben Torres/Getty Images
photo_camera Ahmed Mohamed (Fotó: Ben Torres / Getty Images)

Ennek ellenére Ahmed Mohamedet rengetege, például a NASA tudósai és Mark Zuckerberg is éltették, majd találkozott már Jordánia királynőjével, a török miniszterelnökkel és Sergey Brinnel, a Google társalapítójával is.

Még a háborús bűnökkel gyanúsított, és a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött szudáni elnökhöz, Omar el-Basírhoz is elment látogatóba, és a család azt is bejelentette, hogy Katarba költöznek, ahol ösztöndíjat ajánlottak fel a fiúnak.

photo_camera Ahmed Mohamed a szudáni elnökkel (Fotó: Ashraf Shazly / AFP)

A család ügyvédei most levélben közölték, hogy a polgármestertől és a rendőrfőnöktől írásos bocsánatkérést kérnek, illetve 10 millió dollárt követelnek Irving városától és 5 milliót az iskolától, mert fizikailag és mentálisan is megviselte őket az etnikai és vallási hovatartozásuk miatti megalázó bánásmód.

Erre 60 napot adtak az illetékeseknek, különben polgárjogi pert indítanak. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.