A kamubomba miatt letartóztatott Ahmed Mohamed családja 15 millió dollárt és írásos bocsánatkérést követel

A 14 éves Ahmed Mohamed volt az a srác, akit letartóztattak, miután egy bombának látszó órával ment be az iskolába. Az internet sztárja lett, és még Obama is meghívta, hogy találkozzanak.

Fotó: Irving Police via AP

Csakhogy elektronikai mérnökök és szakértők jobban szemügyre vették azokat a képeket, amik Mohamed órájáról készültek, és kiderült, hogy szó sincs találmányról, a fiú csak összelegózott más órákból egy újat.

A fiú valószínűleg szándékosan készítette olyanra az órát, hogy az egy bombára emlékeztessen. Az apja, Mohamed Elhassan Mohamed szudáni bevándorló már többször exponálta magát úgy, mint aki küzd az iszlámellenesség ellen.

Ahmed Mohamed (Fotó: Ben Torres / Getty Images)

Ennek ellenére Ahmed Mohamedet rengetege, például a NASA tudósai és Mark Zuckerberg is éltették, majd találkozott már Jordánia királynőjével, a török miniszterelnökkel és Sergey Brinnel, a Google társalapítójával is.

Még a háborús bűnökkel gyanúsított, és a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött szudáni elnökhöz, Omar el-Basírhoz is elment látogatóba, és a család azt is bejelentette, hogy Katarba költöznek, ahol ösztöndíjat ajánlottak fel a fiúnak.

Ahmed Mohamed a szudáni elnökkel (Fotó: Ashraf Shazly / AFP)

A család ügyvédei most levélben közölték, hogy a polgármestertől és a rendőrfőnöktől írásos bocsánatkérést kérnek, illetve 10 millió dollárt követelnek Irving városától és 5 milliót az iskolától, mert fizikailag és mentálisan is megviselte őket az etnikai és vallási hovatartozásuk miatti megalázó bánásmód.

Erre 60 napot adtak az illetékeseknek, különben polgárjogi pert indítanak. (Independent)