Járvány tombol az oltásellenesek kedvelt melbourne-i iskolájában

2015 december 10., csütörtök 14:34
427

Az elmúlt két hétben nem volt olyan nap, hogy a melbourne-i Brunswick North West általános iskola 320 diákjából ne hiányoztak volna legalább nyolcvanan. Bár az egészségügyi minisztérium szerint az évnek ebben a szakában általában is sok hiányzás szokott lenni, itt ennek más oka van.

A diákok körében bárányhimlőjárvány tombol, ami a hatodikosok között tört ki, majd szépen továbbterjedt. Most már a másodikosokig minden osztályban vannak betegek.

Hogy miért terjedhetett el ilyen gyorsan a járvány, annak nagyon egyszerű oka van:

a Brunswick North West az oltásellenesek kedvelt általános iskolája Melbourne-ben.

Bár az ausztrál törvények szerint semmilyen iskola nem utasíthat el diákot azért, mert nincs beoltva, a Brunswick North West még külön is hirdette, hogy náluk tolerálják az oltáselleneseket. Így az iskola diákjainak csupán a 73,2 százaléka van beoltva - azon a környéken, ahol az iskola van, amúgy 92 százalékos az oltottsági arány.

Hogy ez miért hülyeség, arról hosszabban itt írt a Sarkadi. Röviden annyi, hogy a védőoltások hatásmechanizmusának fontos eleme az ún. nyájimmunitás - vagyis az, hogy egy adott csoportnak a nagy része be legyen oltva. 

A bárányhimlő esetén 80-86 százalékos oltottsági arány kell a nyájimmunitáshoz, ami már kellő védelmet jelent az egész közösségnek. Ez esetben a betegség megszűnik járványosnak lenni, nem tud terjedni. Ennek hiányában viszont a járvány még a beoltottakat is megbetegítheti, ahogy a Brunswick North Westben is fertőződtek meg beoltott gyerekek is. Ennek oka, hogy a védőoltás 3-5 évig nyújt csak 95 százalékos egyéni védettséget a fertőzéssel szemben. (Via The Age. Hatásvadász címlapképünk csak érintőlegesen kapcsolódik a témához, amennyiben a félmeztelenül tiltakozó nők oltani készülnek épp, bár ők Marine Le Pent, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front elnökét akarnák beoltani fasizmus ellen. MTI/AP/Jacques Brinon)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt