Régészek szerint maga Julius Caesar mészárolt le 150 ezer embert holland földön

történelem
2015 december 11., 17:05
comments 231

Fontos leletekre bukkant egy holland régészcsoport a hollandiai Kessel közelében. Azt állítják, hogy ezek a leletek jelentik az első kézzelfogható bizonyítékot arról, hogy Julius Caesar a mai Hollandia területén is járt a légióival.

A feltárók szerint a Kesselnél talált fegyverek, csontok és katonai felszerelések azt bizonyítják, hogy itt zajlott Krisztus előtt 55-ben az egyik nagy római csata, amiről Julius Caesar a gall háborúkról készített emlékezéseiben is ír.

A csatában Caesar légiói két germán törzset, a Tencterit és az Usipetest verték szét. A törzsek menedékjogot kértek a Római Birodalomtól, de Caesar ezt megtagadta, és 8 légiójával csatában legyőzte őket. Caesar emlékezései szerint teljesen kiirtotta a törzseket. Ez összesen 400 ezernél is több halottat jelentene, de a régészek szerint nagyjából 150-200 ezer főt mészárolhattak le ténylegesen a rómaiak.

A leletek kormeghatározása is stimmel, eszerint pedig tényleg Kessel mellett lehetett Caesar nagy csatája, aminek pontos helyszínét eddig nem sikerült megállapítani. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.