Nagyon örülnek a világ vezetői a párizsi klímamegállapodásnak

környezetvédelem
2015 december 13., 6:15
comments 81

Barack Obama amerikai elnök szerint a párizsi ENSZ-konferencián szombaton elfogadott, átfogó klímavédelmi a megállapodás jelenti „a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a Földet”.

A párizsi döntés után Fehér Házban nyilatkozva Obama kijelentette, hogy mint minden szerződés, ez sem lehet tökéletes, a megvalósítás útja pedig nehéz és kihívásokkal teli, mégis fordulópontot lehet az éghajlatváltozás elleni harcban. Az egyezmény szerinte hosszú távra teremti meg azokat a kereteket, amelyekre a nemzetközi közösségnek szüksége van a klímaválság megoldásához. 

Szombat este a világ több más vezető politikusa is kifejezte a megállapodás felett érzett örömét. Angela Merkel német kancellár például azt mondta, hogy az emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is a mostani döntés. Szerinte azonban még sok munka vár az érintett országokra a tényleges eredmények eléréséhez.

David Cameron brit miniszterelnök szerint Párizsban létfontosságú lépéseket tettek, amelyek révén „gyermekeink és unokáink is látni fogják, hogy ez a generáció megtette kötelességét a bolygó jövőjének biztosítása érdekében”.

A klímakonferenciának otthont adó Franciaország köztársasági elnöke, Francois Hollande azt mondta, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti az éghajlatváltozás elleni küzdelem új szakaszának. Arra szólította fel az országokat, hogy próbálják meg nemzeti vállalásaikat a megállapodásban szereplőnél is korábban felülvizsgálni és teljesítésüket elkezdeni. 

Az európai uniós központi intézmények vezetői is történelminek nevezték az egyezményt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a világ egységet mutatott a klímaváltozás elleni küzdelemben. Szerinte ez az utolsó lehetőség arra, hogy a jövendő generációk számára „stabilabb világot, egészségesebb bolygót, tisztességesebb társadalmakat és virágzóbb gazdaságokat” hagyjunk hátra.

Az üzleti világ képviselői, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vezetői is üdvözölték a megállapodást, és a szükséges anyagi források előteremtésére szólítottak fel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt